Olej z wiesiołka

Wiesiołek to roślina oleista, która przywędrowała do nas z Ameryki. Do Europy dotarła już w XVII wieku. W Polsce jest pospolita, rośnie na piaszczystych glebach, pod lasami, na skarpach. Medycyna ludowa stosowała wiesiołka na bardzo wiele schorzeń, dlatego roślina ta zyskała sobie miano „króla lekarstw na wszystko”. Jest wiele gatunków wiesiołka. Najcenniejszy dla ziołolecznictwa jest wiesiołek dwuletni (oenothera biennis). Zapylany przez nocne owady, w letnie wieczory pięknie kwitnie żółtymi kwiatami, które więdną za dnia. Z tego względu nazywany jest też „nocną świecą”. Amerykańscy Indianie stosowali go jako środek przeciwbólowy i leczący astmę.

Olej z wiesiołka – właściwości

Wiesiołek posiada szereg różnorodnych substancji aktywnych, które mogą korzystnie wpływać na stan naszego zdrowia. Są to:

  • kwas linolowy,
  • gamma-linolenowy,
  • oleinowy,
  • palmitynowy,
  • fosfolipidy,
  • sterole.

Najcenniejszy jest olej z jego nasion, który ma wysoką zawartość kwasu gamma-linolenowego (GLA). To podstawowy kwas tłuszczowy, z którego organizm człowieka wytwarza m.in. prostaglandyny – hormony tkankowe. Są to substancje, które wykazują przeciwstawne właściwości. Podobnie jak istnieje „zły” i „dobry” cholesterol są dwa rodzaje prostaglandyn.

Wiele z nich działa prozdrowotnie:

  • Odpowiadają za sprawne funkcjonowanie układu krążenia.
  • Zdrowie i ruchomość stawów.
  • Wysoką płodność.
  • Niepodatność na alergię i nowotwory.

Inne prostaglandyny, np. PG2: nasilają powstawanie zmian miażdżycowych i zakrzepowych, wyzwalają reakcje zapalne, bólowe oraz alergiczne, a także przyspieszają rozrost nowotworów. To, jaki rodzaj prostaglandyn przeważa w organizmie zależy m.in. od poziomu GLA. Te właśnie kwasy tłuszczowe utrzymują właściwe proporcje pomiędzy obu rodzajami prostaglandyn.

Stąd nieoceniona rola oleju z wiesiołka. Jest on zresztą równie ważny w „cholesterolowym problemie”:

  • Utrzymuje zdrową proporcję między „złym” i „dobrym” cholesterolem.
  • Obniża poziom cholesterolu – nawet o 30% w czasie 3 miesięcznej kuracji.
  • Obniża również ciśnienie krwi, co ma znaczenie w leczeniu hipotensji i schorzeń układu krążenia oraz miażdżycy.
  • Ma tonizujące działanie na kobiecy organizm w czasie przed-miesiączkowych napięć (PMS). Jest to udokumentowane.
  • Niweluje częste w tym okresie bóle głowy, drażliwość, tkliwość piersi oraz wzdęcia.
  • Olej z wiesiołka stosowany był także przez młode mamy w leczeniu ciemieniuszki u noworodków.
  • Działa dobroczynnie na skórę – normalizuje procesy keratynizacji skóry.
  • Wykorzystuje się go też do leczenia chorób alergicznych skóry, np. atopowe zapalenia, dermatozy, łuszczyca, trądzik. Olej z wiesiołka wpływa korzystnie na strukturę nabłonka i tkanki łącznej, wspomaga krążenie i prawidłowy metabolizm skóry.
  • W kosmetyce wykorzystuje się go jako środek upiększający i odmładzający skórę.
  • Zawarta w oleju z wiesiołka witamina E, jako silny antyoksydant, chroni komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników.
  • Wspomaga naturalną odporność.
  • Suplementacja naturalnego kwasu gamma-linolenowego pod postacią kapsułek z olejem z nasion wiesiołka jest niezbędna dla zachowania zdrowia serca, dla urody skóry i włosów, a także jako wsparcie terapii licznych schorzeń, leczonych farmakologicznie.
  • Stosuje się go wspomagająco w stwardnieniu rozsianym i chorobach oczu, w trudno gojących się ranach.

Rady:

  • Nasiona wiesiołka można dodawać do sałatek i posypywać nimi różne potrawy.
  • Najlepszy jest olej z wiesiołka pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno.
  • Suplementacja: dawkowanie – dorośli 3 x 1000 mg, dzieci 1 x dziennie w trakcie posiłku.
  • Należy zgłosić lekarzowi, że zażywamy olej z wiesiołka.

Was this helpful?

0 / 0