Oliwki

oliwki-2

Oliwki to rodzaj drzew z pochodzenia drzew oliwkowatych. Choć w Polsce nie wiele rodzajów jest nam znanych, ma aż 35 gatunków drzew, które rosną w strefie cieplnej umiarkowanej oraz tropikalnej. Ich drzewa spotykane są zarówno w południowej Europie, Afryce, Australii oraz południowej Azji.

Gatunki oliwek:

  • Olea brachiata,
  • Olea capensis,
  • Olea caudatilimba,
  • Olea europaea,
  • Olea exasperata,
  • Olea guangxiensis,
  • Olea hainanensis,
  • Olea laurifolia,
  • Olea laxiflora,
  • Olea neriifolia,
  • Olea paniculata,
  • Olea parvilimba,
  • Olea rosea,
  • Olea salicifolia,
  • Olea tetragonoclada,
  • Olea tsoongii,
  • Olea undulata,
  • Olea woodiana.

Z owoców i liści drzew oliwkowych wytwarzane są produkty jadalne, doskonale znany nam olej, a także same owoce po odpowiednim spreparowaniu.

Oliwki – wartości odżywcze

Oliwki choć rzadko stosowane, najlepiej znane nam na pizzy, są zaskakująco zdrowe. W swoim składzie zawierają bogate związki mineralne jak fosfor, żelazo, potas, witaminy z grupy B, prowitaminy A, witaminę C oraz witaminę E.

Oliwki – kalorie

Niestety oliwki są wysokokaloryczne, przez co być może tak małe ich zastosowanie. Używamy ich do potraw nie wiele, jako dekorację, dodatek. W 100g oliwek jest około 150kcal w zależności od jej gatunku. Mała oliwka ma więc aż 4kcal, a to dość sporo.

Oliwki zielone i czarne

Doskonale znamy dwie odmiany oliwek, a mianowicie oliwki czarne i oliwki zielone. Spotykamy je w Polsce w wielu potrawach takich jak pizza, zapiekanki, sałatki, koreczki, przekąski, a także dekorujemy nimi wiele dań, gdyż ciekawie się prezentują. Zarówno oliwki czarne jak i zielone mają te same pochodzenie.

oliwki-zielone-i-czarne

O ich kolorze decyduje wyłącznie etap dojrzewania, a także moment w jakim zostają zebrane. Oliwki zielone zazwyczaj są zbierane wcześniej. Najczęściej oliwki trafiają do nas z takich źródeł jak Grecja, Włochy czy Hiszpania.

Oliwki – tradycja

Oliwki symbolizują według powszechnych tradycji pokój i pojednanie, a także bardzo często jest symbolem zwycięstwa, honoru czy wolności. Miała bardzo dużą rolę w sztuce, a także w wierzeniach narodów śródziemnomorskich.

Oliwka – smak i zapach

Oliwki nie są specjalnie lubiane wśród Polaków. Sięgają po nie głównie smakosze kuchni Włoskiej czy też Greckiej, gdyż w niej mają dość duże zastosowanie. Na Polskich stołach podawane jako dodatek do pizzy, zapiekanek, popularna również sałatka grecka i wiele innych. Jak smakują? No cóż mają dość specyficzny smak. Jedzone jako dodatek, jednocześnie z innym składnikiem nadają ciekawy charakter potrawie, dając interesujący smak. W pojedynkę zaś są dość oryginalne w smaku i rzadko w ten sposób spożywane. Odrobinę gorzkie, ostrawe i drapiące w gardło o intensywnym smaku co jest ich wielką zaletą. Oliwki mają również bardzo oryginalny zapach przypominający zapach migdałów bądź świeżej trawy.

Was this helpful?

0 / 0