
Oliwki to rodzaj drzew z pochodzenia drzew oliwkowatych. Choć w Polsce nie wiele rodzajów jest nam znanych, ma aż 35 gatunków drzew, które rosną w strefie cieplnej umiarkowanej oraz tropikalnej. Ich drzewa spotykane są zarówno w południowej Europie, Afryce, Australii oraz południowej Azji.
Gatunki oliwek:
- Olea brachiata,
- Olea capensis,
- Olea caudatilimba,
- Olea europaea,
- Olea exasperata,
- Olea guangxiensis,
- Olea hainanensis,
- Olea laurifolia,
- Olea laxiflora,
- Olea neriifolia,
- Olea paniculata,
- Olea parvilimba,
- Olea rosea,
- Olea salicifolia,
- Olea tetragonoclada,
- Olea tsoongii,
- Olea undulata,
- Olea woodiana.
Z owoców i liści drzew oliwkowych wytwarzane są produkty jadalne, doskonale znany nam olej, a także same owoce po odpowiednim spreparowaniu.
Oliwki – wartości odżywcze
Oliwki choć rzadko stosowane, najlepiej znane nam na pizzy, są zaskakująco zdrowe. W swoim składzie zawierają bogate związki mineralne jak fosfor, żelazo, potas, witaminy z grupy B, prowitaminy A, witaminę C oraz witaminę E.
Oliwki – kalorie
Niestety oliwki są wysokokaloryczne, przez co być może tak małe ich zastosowanie. Używamy ich do potraw nie wiele, jako dekorację, dodatek. W 100g oliwek jest około 150kcal w zależności od jej gatunku. Mała oliwka ma więc aż 4kcal, a to dość sporo.
Oliwki zielone i czarne
Doskonale znamy dwie odmiany oliwek, a mianowicie oliwki czarne i oliwki zielone. Spotykamy je w Polsce w wielu potrawach takich jak pizza, zapiekanki, sałatki, koreczki, przekąski, a także dekorujemy nimi wiele dań, gdyż ciekawie się prezentują. Zarówno oliwki czarne jak i zielone mają te same pochodzenie.
O ich kolorze decyduje wyłącznie etap dojrzewania, a także moment w jakim zostają zebrane. Oliwki zielone zazwyczaj są zbierane wcześniej. Najczęściej oliwki trafiają do nas z takich źródeł jak Grecja, Włochy czy Hiszpania.
Oliwki – tradycja
Oliwki symbolizują według powszechnych tradycji pokój i pojednanie, a także bardzo często jest symbolem zwycięstwa, honoru czy wolności. Miała bardzo dużą rolę w sztuce, a także w wierzeniach narodów śródziemnomorskich.
Oliwka – smak i zapach
Oliwki nie są specjalnie lubiane wśród Polaków. Sięgają po nie głównie smakosze kuchni Włoskiej czy też Greckiej, gdyż w niej mają dość duże zastosowanie. Na Polskich stołach podawane jako dodatek do pizzy, zapiekanek, popularna również sałatka grecka i wiele innych. Jak smakują? No cóż mają dość specyficzny smak. Jedzone jako dodatek, jednocześnie z innym składnikiem nadają ciekawy charakter potrawie, dając interesujący smak. W pojedynkę zaś są dość oryginalne w smaku i rzadko w ten sposób spożywane. Odrobinę gorzkie, ostrawe i drapiące w gardło o intensywnym smaku co jest ich wielką zaletą. Oliwki mają również bardzo oryginalny zapach przypominający zapach migdałów bądź świeżej trawy.
Was this helpful?
0 / 0