Orzechy macadamia

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Pochodzenie orzechów Macadamia

Są to orzechy pochodzące z drzew macadamia, czyli rodzaju drzew z rodziny srebrnikowatych. Drzewo to posiada, aż 9 gatunków. Wywodzi się z Australii. Zostało odkryte w 1857 roku przez botanika Waltera Hilla. Nazwa drzewa Macadamia wzięła się od imienia i nazwiska przyjaciela Waltera Hilla- Johna Mc Adama. Są one także uprawiane na Hawajach, oraz w Afryce Południowej.

Orzechy macadamia – wartości odżywcze

Jądro tych orzechów zawiera w sobie 77 % tłuszczów w tym również kwasów jednonasyconych, białka, oraz inne składniki odżywcze. Olej z orzechów znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków.

Gatunki macadamii: • Macadamia claudiensis C. L. Gross & B. Hyland, • Macadamia erecta J. A. McDonald & R. Ismail, • Macadamia grandis C. L. Gross & B. Hyland, • Macadamia hildebrandii Steenis, • Macadamia hybr, • Macadamia integrifolia Maiden & Betche, • Macadamia jansenii C. L. Gross & P. H. Weston, • Macadamia ternifolia F. Muell, • Macadamia tetraphylla L. A. S. Johnson,

• Macadamia whelanii (F. M. Bailey) F. M. Bailey.

Orzechy macadamia – dodatkowe informacje

Orzechy macadamia są bardzo trujące dla psów. Objawy występują po podaniu kilkunastu orzechów dla 100 kilogramowego czworonoga. Oznaki to wymioty, ataksje, osłabienie, drgawki, czy hipotermia. Występują one w ciągu 12 godzin, ustępują w ciągu 48.

Was this helpful?

0 / 0