Orzechy nerkowca

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Orzechy nerkowca – witaminy Spożywanie garści orzechów dostarcza naszemu organizmowi wiele składników np.: – zdrowy tłuszcz (40-60%), – białko, – nieco błonnika, – węglowodany, – skrobia, – fosfor, – magnez, – wapń, – żelazo, – cynk.

– orzechy te stanowią także dobre źródło witaminy PP, A, E i z grupy B.

Orzechy nerkowca – właściwości

Orzechy pozytywnie wpływają na nasz organizm i są bardzo zdrowe. Regulują poziom cukru we krwi, zapobiegają atakom serca oraz chorobie wieńcowej. Pobudzają pracę mózgu oraz łagodzą stany depresyjne. Nerkowce niestety należą do kalorycznych przekąsek, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Jest to jednak tłuszcz nienasycony. 

Orzechy nerkowca – pochodzenie Najniższą zawartość tłuszczu zawierają orzechy nerkowca (ang. cashew), wywodzące się z Ameryki Południowej. Pierwsze informacje o owocach, z których Indianie wyciskali znakomity sok oraz o ich nasionach, spożywanych w postaci prażonej, dotarły poprzez Francję i Portugalię, w XVI wieku. Orzechy te opisywane były jako smaczniejsze od migdałów. Ciekawostką jest, że odkrywcy z Portugalii, którzy jako pierwsi odkryli drzewo nerkowca, zabrali je do różnych krajów. Dzisiaj, drzewo nerkowca można znaleźć w następujących krajach: – Mozambiku, – Tanzanii, – Kenii, – Indii, – Brazylii.

Indie, w których pierwotnie to drzewo miało zapobiegać erozji gleby, obecnie wiodą prym na rynku orzechów nerkowca – 95% produkcji światowej. 

Orzechy nerkowca – smak Te jasno kremowe i smaczne orzechy pochodzą z drzewa dorastającego nawet do 12 m wysokości, zwanego nerkowcem zachodnim lub nanerczem zachodnim (Anacardium occidentale). Jego owoce zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu kształtowi. Smakosze doceniają ich ciekawy i subtelny aromat. Miękkie, o delikatnym, słodkim, lekko migdałowym smaku uważane są za najsmaczniejszy orzech świata. Są bogate w kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone, które pozytywnie wpływają na stan naszej skóry. Dodatkowo wartości odżywcze zawarte w tych orzechach pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego i nerwowego.  Na ogół nerkowce je się w całości, prażone podaje się na przekąskę do napojów alkoholowych, do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Są składnikiem wielu potraw kuchni dalekowschodniej. Z potrawami kuchni indyjskiej, chińskiej smakują wprost wyśmienicie. 

Orzechy cashew zawierają także znaczne ilości żelaza. Równie ważna jest tu obecność cynku, który spełnia niebagatelną rolę w czynnościach krwiotwórczych oraz zapobiega niedotlenieniu organizmu, a także białka pełniącego funkcję budulcową dla organizmu. Mają dobry wpływ także na skórę, włosy i paznokcie oraz uspokajają zestresowanych.

Orzechy nerkowca w ciąży

Nie ma przeciwwskazań, aby kobiety w ciąży spożywały orzechy nerkowca, ponieważ zawierają one w sobie mnóstwo witamin, o których mowa była wcześniej. Jeśli kobieta nie wykazuje cech alergicznych na orzechy, może ze spokojem spożywać je same, czy też dodając do ciast i innych potraw. Należy jednak pamiętać, że orzechy zawierają w sobie tłuszcz w związku z tym nie powinno się ich jadać w zbyt wielkich ilościach na noc, gdyż ciężej je strawić.

Alergia na orzechy Alergia na orzechy może pojawić się już w okresie dzieciństwa. Jest ona niebezpieczna, czasami prowadzi do wystąpienia ciężkich objawów, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Częsta jest alergia na orzechy ziemne należy w zasadzie do najczęstszych. Jednak niektórzy są uczuleni na orzechy włoskie, laskowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca czy migdały. Dawka alergenu nie musi być duża – wystarczy mała ilość. Nawet podczas minimalnego kontaktu z orzechami przez skórę, czy podczas inhalacji zawierającej drobiny orzechów może dojść do reakcji alergicznej.

Jeśli ktoś posiada alergię na orzechy, to powinien unikać kontaktu z tym alergenem. Warto też zadbać o to, by posiadać zawsze przy sobie adrenalinę, którą stosuje się w przypadku wstrząsu anafilaktycznego. Należy czytać wszystkie etykiety produktów, ponieważ mogą się w nich znajdować małe (ale groźne dla alergika) ilości orzechów (dotyczy to w szczególności słodyczy). Niektóre z nich posiadają informację o tym, że mogą zawierać śladowe ilości orzechów.

Was this helpful?

0 / 0