Orzechy włoskie

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Któż nie pamięta wyjazdu na wieś do dziadków, gdzie można było do woli zajadać się orzechami włoskimi? Kto wyobraża sobie Święta Bożego Narodzenia bez orzechów włoskich, znajdujących się w koszyku, tuż obok kominka? Orzechy włoskie i dziadek do orzechów towarzyszą nam od wielu, wielu lat. Mamy z nimi wspomnienia, wiąże się z nimi pewna tradycja, obyczaje i zwyczaje.

Sam orzech włoski jest gatunkiem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jeśli chodzi o same owoce, a więc to, co interesuje nas najbardziej, mają one kulisty lub lekko owalny kształt. Zewnętrzna warstwa perykarpu, stanowi miękką, zieloną okrywę, która jesienią w sposób niezwykle łatwy odpada. Wewnętrzna część, czyli endokarp, tworzy skorupę. Nasiono zwane jest jądrem, które stanowi jadalną część tego owocu. Czy znamy jego zastosowanie? Z pewnością każdy wspomina czasy, kiedy to nasze mamy i babcie mówiły, że orzechy włoskie wspaniałe działają na pamięć, koncentrację i logiczne myślenie. Jest to czysta prawda, która została udowodniona naukowo. Nie bez powodów wygląd jadalnej części orzecha, przypomina w dużej mierze pofałdowany mózg.

Orzechy włoskie – wartości odżywcze

Orzechy włoskie działają wręcz idealnie na kondycję naszego umysłu. To, co istotne – takie orzechy dostarczają naszemu mózgowi witaminę E, C, naturalne tłuszcze czy również kwas lanolinowy, który jest po prostu niezbędny do tego, by nasze komórki nerwowe, mogły prawidłowo funkcjonować. Jedząc te, jakże zdrowe orzechy włoskie, dostarczamy naszemu organizmowi soli mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez i wapń.

Orzechy włoskie – właściwości

Spożywanie orzechów włoskich zaleca się osobom, które chorują na depresję, nadpobudliwość, nerwowość, jak również i przemęczenie. Orzechy włoskie są również wspaniałe dla ludzi, którzy mają anemię. Właściwości, jakich możemy się w nich dopatrzyć, jest naprawdę bardzo dużo i dlatego też, warto je w swojej diecie posiadać. Takie orzechy włoskie, bardzo dobrze działają również i na nasze zdrowie, jak i dobrą kondycję i wygląd. Są wspaniałe, jeśli chodzi o wygląd cery. Każdy, kto chce pięknie wyglądać, powinien jak najbardziej je zażywać. Poza tym działają zbawiennie na układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, czy też zapobiegają zachorowaniom na serce i nowotwory. Są wyjątkowe dla osób z miażdżycą i zaburzeniami przemiany tłuszczowej. Nie bez powodów wykorzystuje się je w licznych kremach, maseczkach oczyszczających, czy do leczenia trądziku młodzieńczego.

Orzechy włoskie – zastosowanie

Łupiny orzechów wykorzystuje się do peelingów, które są wspaniałe dla kondycji naszej skóry i ogólnego wyglądu. Orzechy coraz częściej wykorzystuje się do wielu potraw, by każdy miał możliwość, skosztowania ich w różnorodnej formie. Orzechy włoskie idealnie nadają się do zastosowania ich przy pieczeniu ciast. Wiele bowiem przepisów w swoim składzie, właśnie takie orzechy posiada i cieszą się naprawdę dużą popularnością. Poza tym często orzechy wykorzystuje się również w pieczeniu mięs i innych potraw, które dzięki orzechom są smaczne, zdrowe. Nigdy nie należy bagatelizować swoich stanów chorobowych i nigdy nie należy omijać szerokim łukiem dostępu do orzechów włoskich. Jako jedne z nielicznych są produktami, które mają tak wiele pozytywnych cech, jeśli chodzi o ich działanie na nasz organizm, piękny wygląd, zdrowie przez długie lata, czy też dobrą kondycję umysłową, psychiczną i fizyczną. Każdy, kto do swojej diety wprowadza orzechy włoskie, może z całą pewnością nazywać siebie szczęściarzem.

Was this helpful?

0 / 0