Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Korzeniami owoc granatu sięga aż do starożytności, oczywiście chodzi o to jak długo człowiek ma świadomość tego iż granat jako owoc ma wyjątkowe właściwości, przede wszystkim lecznicze. Tak silne i oczywiste, że ich dobroczynność zaczęto już doceniać w czasach starożytnych, znacznie wcześniej niż jakiegokolwiek innego owocu.
Owoc granatu – właściwości
To zatem przez swoje właściwości owoc granatu stał się tak sławny i chętnie wykorzystywany w przepisach na eliksiry zdrowotne i wyciągi oraz też jadany jako smakołyk. W czasach starożytnych zużywano świeże owoce do tego by takie napoje produkować, dziś firmy produkujące preparaty lecznicze sięgają po wyciągi z owoców granatu właśnie po to by zwiększyć skuteczność takich naturalnych terapii.
Pisząc o właściwościach owocu, warto też napomknąć o tym jakie ma pochodzenie owoc granatu, gdzie po raz pierwszy rzeczywiście doceniono wszystkie jego właściwości oraz je też nagłośniono. Dziś już wiadomo że to w Persji i Mezopotamii owoce granatu znane były jako te, którym przypisywano słusznie właściwości lecznicze, przedłużające życie oraz utrzymujące młodość. Według przekazów również słynna Kleopatra wzmacniała się tymi owocami i miały być one źródłem jej utrzymującego się piękna. Do Europy owoc granatu przybył wraz z fenickimi kupcami, którzy te owoce przywozili na statkach do Grecji oraz Hiszpanii.
Jeżeli chodzi o smak, owoc granatu jest ceniony przede wszystkim za niepowtarzalną rześkość oraz wspaniałe połączenie goryczki oraz słodyczy, takie które sprawia, że smaku owocu granatu nie jest w stanie człowiek pomylić z żadnym innym. Owoc granatu ma kształt zbliżony do okrągłego, pod purpurową skórką kryje się soczysty i smakowity miąższ w którym gęsto jest od smacznych chrupiących pestek, które same w sobie są uważane za przysmak.
Owoc granatu – jak jeść?
Po rozcięciu owocu można się zastanawiać jak jeść owoc granatu, ponieważ z racji konsystencji miąższu oraz ilości pestek wydaje się nieco nieprzystępny. Oczywiście można się zdecydować na opcję wybierania miąższu palcami co wiele osób też czyni. Tak samo chętnie jest tenże owoc wyciskany dla pozyskania wspaniałego soku, który w kuchni jest prawdziwym skarbem. Zarówno sam świeży sok jak też koncentraty pozyskiwane w procesie fermentacji owocu granatu cenione są za właściwości zdrowotne. Praktycznie zastanawiając się nad tym jakie zalety owoc granatu posiada jeżeli chodzi o zdrowie, łatwiej jest wymienić te, jakich nie ma. Jest polecany jako uzupełnienie diety, poprawia krążenie, działa świetnie na cerę oraz ma działanie antyrakowe. Każdy kto regularnie pija sok z owocu granatu albo też koncentrat potwierdzi takie działanie. Rześkość, pełnia energii oraz chęć do podejmowania działania to zjawiska które towarzyszą wprowadzeniu granatu do własnej diety.
Owoc granatu – witaminy
Rzecz jasna nie można zapominać że przecież owoc granatu to też i przysmak czysto kulinarny, nie trzeba się odwoływać do starożytnych korzeni i wierzeń, albo tez potwierdzonych naukowo działań. Z racji swojego smaku i konsystencji nadaje się właśnie granat idealnie jako dodatek do podawanych deserów, również lodów, sałatek czy też sosów. W każdym przypadku stanowi ciekawe wzbogacenie smaku podawanego dania, co z pewnością zostanie docenione przez samych jedzących. Dlatego też chcąc zaskoczyć biesiadników warto jest po owoc granatu sięgać, ponieważ to nie tylko moc witamin, ale też czysta przyjemność z jedzenia w każdej możliwej postaci.
Fakt, iż obecnie owoc granatu jest zdecydowanie bardziej dostępny, z racji lepszego transportu i możliwości dostarczania świeżych owoców, powoduje że stał się ten owoc stałym gościem na wielu stołach.
Was this helpful?
0 / 0