Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Nie każdy z nas może sobie pozwolić na to, by odbywać ekscytujące egzotyczne i dalekie wyprawy w głąb nieznanych lądów, albo tych nie do końca poznanych. Jednakże dzięki rozwojowi handlu coraz częściej możemy cieszyć się smakiem owoców stamtąd właśnie pochodzących.
Owoc liczi
Takich jak na przykład liczi czyli też inaczej określając chińska śliwka, drugie z określeń wyraźnie też wskazuje na pochodzenie liczi z Państwa Środka. Tam też ten owoc jest uprawiany już od wielu wieków i tak samo długo Chińczycy doceniają w swojej kuchni właściwości liczi.
Sam owoc liczi nie wygląda szczególnie imponująco, co nie zmienia faktu że zdecydowanie egzotycznie – są to w opinii wielu przerośnięte truskawki albo też i maliny, zwisające gęsto pośród podłużnych wąskich liści drzewa liczi. Bogactwo owocu liczi odkrywa się dopiero w momencie jego otwarcia, pod nieco chropowatą skórką kryje się miękki białawy miąższ, który też pachnie jak dzika róża, co też dodaje owocowi uroku. Smak liczi to zupełnie odrębna kwestia, jednocześnie słodki i kwaśny a przede wszystkim orzeźwiający, zatem też nie dziwi że w kraju pochodzenia przez całe wieki były same owoce rarytasem i smakołykiem lubianym zarówno przez dorosłych jak też dzieci.
Owoc liczi – jak jeść?
Jak jeść liczi? Można oczywiście na surowo, pod warunkiem że faktycznie uda się kupić świeże, takie które za długo nie leżały. To jednak nie jedyna możliwość jaka się przed miłośnikiem egzotycznych smaków otwiera. Z liczi można tak samo robić bardzo smaczne konfitury jak też kompoty czy galaretki. Jednakże smakowe właściwości liczi najlepiej i najpełniej się doceni jeżeli poda się je surowe, ze śmietaną albo też zatopione w syropie na bazie alkoholu. Takie połączenie sprawia że faktycznie smak liczi staje się zupełnie niepowtarzalny. W ten sposób liczi jako danie staje się faktycznie ozdobą stołów i jednocześnie przyczyną zachwycenia ze strony kulinarnych gości, którzy gratulować będą gospodarzowi umiejętności wyboru.
Owoc liczi – przepisy
Zatem przepisy na podawanie liczi to przede wszystkim te związane z sałatkami, surówkami podawanymi jako dodatki do dania głównego albo też desery. Smak oraz soczystość owoców szczególnie są doceniane przez jedzących w upalne dni, kiedy człowiek poszukuje słodyczy ale też jednocześnie orzeźwienia. Także smak i właściwości stanowią główne zalety liczi które też przysparzają coraz więcej miłośników tego owocu. Również z tego powodu że tak samo jak smaczny jest on również bogaty w witaminy co powoduje że zajadając się nim każdy równocześnie dba o swoje zdrowie. Owoce liczi mogą też być suszone i przechowywane przez dłuższy czas, wówczas schnąc kurczą się do rozmiarów bardzo dużych rodzynek, które czasami nazywane są orzechami liczi. Dodane do potraw wzbogacają oraz czynią smak zdecydowanie oryginalnym, co jest przez jedzących cenione.
Dlatego też jeżeli faktycznie chce ktoś wzbogacić swoją kuchnię to powinien sięgnąć po liczi i na trwałe wprowadzić je jako element menu. To jak ten owoc będzie podawany zależy już od indywidualnych upodobań każdego kto jest szefem w swojej kuchni. Z pewnością przepisów oraz podpowiedzi na podawanie nie zabraknie a sam owoc jako składnik potraw się też nie znudzi.
Warto też zaglądać na strony gdzie miłośnicy wykorzystywania takich egzotycznych owoców dzielą się między sobą uwagami na temat tego jakie są ciekawe przepisy na liczi, co nowego przeczytali i co podkreśla smak, albo idealnie wykorzystuje właściwości liczi. Każdy kto się o tym przekona podkreśla też że bez liczi kuchnia jest zwyczajnie uboższa i dosłownie nudniejsza, zatem kiedy się raz sięgnie po takie egzotyczne urozmaicenie to już dobrowolnie z niego człowiek nie zrezygnuje.
Was this helpful?
0 / 0