Owoc mango

Owoc mango

Pisząc o mango warto wspomnieć, że jest to wiecznie zielone drzewo, które rośnie głównie na terenie Indii, tam zresztą same uprawy znane są już od ponad 4 tysięcy lat. Drzewa mango charakteryzują się tym iż są wiecznie zielone, wrażenie robi też ich żywotność, osiągają wiek nawet do 300 lat, imponując rozmiarem ponad 40 metrów.

Owoc mango

Sam owoc mango również robi wrażenie, jest to pestkowiec którego ponad 55% masy jest jadalne, zatem jest czym się zachwycić. Kształt owocu, walca lekko spłaszczonego na końcach jest tak charakterystyczny, tak że trudno go pomylić z jakimkolwiek innym. Jego wielkość bywa różna w zależności od gatunku, największe owoce mango ważną nawet i do 2 kilogramów. Kolor owocu również jest zależny od gatunku, zdarzają się tak samo mango żółte, pomarańczowe jak również złote, zielonkawe czy w innych kolorach.

Owoc mango – zalety

Zalety owocu mango to przede wszystkim sama duża ilość miąższu, który nadaje się do wykorzystania w kuchni. Niewątpliwie największe znaczenie ma tutaj smak, jaki posiada owoc mango – świeży, słodkawy ale jednocześnie cierpki. Dzięki temu wiele jest sposobów na to, by wykorzystać ten owoc w daniach przyrządzanych w kuchni.

Owoc mango – jak jeść?

Zatem zastanawiając się jak jeść owoc mango można spokojnie zdecydować się na dodanie tego owocu do sałatki owocowej, albo też doprawienie i podanie samodzielnie jako deseru. Wszystko zależy od tego jaki sposób wydaje się nam odpowiedniejszy. Na stronach poświęconych przepisom kulinarnym można znaleźć wiele przepisów na to jak podać i przyprawić owoc mango tak by faktycznie podkreślić jego smak jak również potrawy do której owoc został dodany. Mango jest również świetnym dodatkiem do mięs, przede wszystkim ze względu posiadane właściwości owoc mango jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Mango rzecz jasna wcale nie trzeba spożywać na surowo. Ten owoc tak samo idealnie się nadaje do tego by z jego wykorzystaniem przygotowywać przetwory jak galaretki czy też kompoty, owoc mango może być również marynowany. Jak widać zatem kwestia jak jeść owoc mango to temat szeroki i dający wiele możliwości.

Owoc mango – wartości odżywcze

Nie można też zapomnieć o tym jakie minerały oraz witaminy owoc mango posiada w składzie co powoduje, że jest tym bardziej polecany jako składnik diety. Przede wszystkim mango jest bogate w błonnik oraz też białko, sód oraz potas. Stawia to mango w rzędzie tych owoców, które mają największe właściwości odżywcze, co również jest doceniane.

Wszystkie wspomniane właściwości owocu mango sprawiają, że jest to jeden z tych owoców który jest na całym świecie szczególnie chętnie kupowany. Daje się to też zauważyć kiedy czyta się poradniki oraz przepisy związane z owocem mango i jego zastosowaniem w kuchni.

Owoc mango – kalorie

Warto również nadmienić, że jedną z tych zalet które szczególnie cenią dietetycy jest fakt iż owoc mango jest wyjątkowo niskokaloryczny. Mianowicie 100 gram miąższu zawiera jedynie 60 kcal, co jest imponującym wynikiem.

To, co powinno ucieszyć każdego miłośnika smaków egzotycznych owoców to fakt iż faktycznie można kupić owoc mango praktycznie w każdym dobrym sklepie który ma rozbudowany dział owocowy. Warto się przy okazji upewnić czy mango jest jeszcze świeże, jeżeli pojawiły już się na skórce ciemniejsze plamy lepiej wybrać inną sztukę. Nie zmienia to faktu że obecnie zdecydowanie łatwiej jest tak urozmaicić swoją kuchnię by rzeczywiście zaskakiwać gości nowymi smakami. Owoc mango jako “narzędzie” takiego działania idealnie spełnia swoją rolę, co też przysparza mu popularności wśród wszystkich zwolenników owocowych szaleństw, którzy się nim smakują.

Was this helpful?

0 / 0