Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Czym jest owoc salak?
Salak (oszpilna jadalna)- jest to rodzaj palmy z rodziny Arekowatych. Występuje w Malezji, oraz Indonezji. Palma posiada krótką łodygę, oraz liście o długości nawet 6 metrów. Owoc salaka jest bardzo egzotyczny, rośnie w kiści przy podstawie palmy. Kształtem i rozmiarem przypomina dojrzałą figę.
Salak – właściwości oraz wygląd
Skóra owocu jest niejadalna, posiada brązową barwę. Jest pokryta twardymi łuskami, przypominającymi skórę węża. Miąższ owocu jest jadalny, biały w środku. Duża pestka to element wnętrza tego owocu. Smak salaka jest słodki, a zarazem lekko kwaskowaty. Przysmakiem tym żywią się często podróżujący pielgrzymi. Salak jest bardzo zdrowy i sycący jednocześnie.
Salak – przepisy
Pączki z salaka
Składniki:
– Salak, – 125 mililitrów wody, – 50 gram masła, – 100 gram mąki, – 2 jajka, – 1 łyżka proszku do pieczenia, – 1 cukier puder (do dekoracji i smaku), – 1 cukier waniliowy.
Sposób przygotowania:
Należy zagotować 125 mililitrów wody z 50 gramami masła. Następnie ostrożnie mieszając dodać 100 gram mąki. W momencie, gdy dno garnka pokryje się białą warstwą należy zdjąć go z gazu, dodać 2 jajka, łyżkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku. W tak przygotowanym cieście namoczyć cząstki salaka i smażyć na głębokim tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Was this helpful?
0 / 0