Pascha

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Pascha to potrawa Wielkanocna, to ciasto, które jest potrawą tradycyjną na rosyjskich oraz ukraińskich stołach. Tradycyjne ciasto Pascha przygotowywany jest z twarogu, czasami zastępowanego mlekiem, śmietany oraz masłem. Jako dodatki używa się żółtek, cukru, wanilii oraz bakalii. Pascha jest bardzo słodka w smaku. Pascha ma nietypowy wygląd, gdyż podawana jest w kształcie piramidki, którą przyozdabia się bakaliami oraz skórką pomarańczy. Pascha w Rosji oraz na Ukrainie podawana jest wyłącznie raz w roku. Dzięki składnikom kojarzona jest z wiosennym przebudzeniem się przyrody do życia. Dodatki tj. bakalie oznaczają bogactwo. Ścięta piramidka jest symbolem Grobu Chrystusa.

Pascha – przepisy

Pascha na zimno

Składniki:

– 3 kg twarogu, – 200 g masła śmietankowego, – 1 szklanka cukru pudru, – 1 szklanka słodkiej śmietany, – 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Twaróg należy wstępnie włożyć na jakiś czas pod prasę w celu pozbycia się serwatki. Następnie przecieramy przez sito i dodajemy śmietanę, świeżo roztarte masło, sól i cukier, po czym dokładnie mieszamy i wkładamy do formy. Według własnego pomysłu można paschę doprawić np. wanilią, skórką cytryny lub rodzynkami, zależności od upodobań.

Pascha nie słodka

Składniki:

– 1 kg twarogu, – 100 g masła śmietankowego, – 10 żółtek, – szklanka śmietany.

Sposób przygotowania:

Twaróg wstępnie rozcieramy, po czym dodajemy do niego masło, które należy przetrzeć przez sito. Następnie dodajemy ugotowane żółtka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej wcześniej serwatką i pozostawiamy po obciążeniem na czas około 20 godzin.

Pascha na gorąco

Składniki:

– 1 kg twarogu, – 1/4 kg cukru, – 5 dużych jajek, – 1/4 kg masła, – 1/2 litra kwaśnej śmietany, – 1/2 laski wanilii w 3-4 kawałkach, – 1/4 kg obranych i posiekanych migdałów, – 1/2 kubka posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej, pomarańczowej, – 1/2 kubka rodzynek.

Sposób przygotowania:

Żółtka ukręcamy z cukrem na biało, po czym dodajemy śmietanę. Masło wcześniej wyjęte z lodówki, powoli dodajemy, mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy ser i nadal ucieramy. Białka ubijamy, po czym dołączamy do pozostałych składników. Gotową masę stawiamy na ogniu i mieszając delikatnie podgrzewamy, do momentu ukazania się pierwszych bąbelków. Następnie ściągamy z ognia i studzimy nie przestając mieszać. Wyciągamy wanilię. Paschę formujemy wg. tradycji.

Pascha – kalorie

Pascha w 100g ciasta zwiera około 460 kcal.

Was this helpful?

0 / 0