Pasztet z selera

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Pasztet z selera

Składniki:

– 1kg selera, – 25 dag żółtego sera, – 20 dag pieczarek, – 10 dag masła, – szklanka mleka, – pół szklanki oleju z oliwek, – 3 jaja, – płatki owsiane (około 3 łyżek stołowych), – 3 kromki bułki wrocławskiej, – 10 dag śliwek suszonych, – 10 dag rodzynek, – 10 dag ziaren sezamu, – 10 dag słonecznika, – koperek, – pietruszka, – gałka muszkatołowa,

– przyprawy do smaku (curry, papryka ostra, sól, pieprz),

Do przygotowania foremki: – 2 łyżki oleju,

– 2 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od dokładnego umycia selera, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Przestudzony seler obrać. Pieczarki zalać na 5 minut wrzącą wodą i obrać ze skórki. Oczyszczone pieczarki pokroić i dusić pod przykryciem na masełku. Płatki owsiane, kromki bułki, rodzynki oraz śliwki kalifornijskie, namoczyć w mleku, a następnie zmielić wraz z selerem i pieczarkami. Do gotowej masy dodać starty ser żółty, żółtka jajek, ziarna sezamu, słonecznika, przyprawy do smaku, olej oraz na koniec pianę ubitą z białek. Foremki i smarujemy delikatnie olejem i obsypujemy bułką tartą i wykładamy na gotową blachę masę. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy blachy i pieczemy około 40 minut do temperatury 190°C.

Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla zwykłych pieczonych pasztetów. Możemy tworzyć różne warianty tej potrawy, na przykład pasztet z selera z orzechami, pasztet z selera dietetyczny, pasztet z selera i marchewki, pasztet z selera i pieczarek, pasztet z selera z wątróbką. Możliwości jest naprawdę mnóstwo! Pasztet idealnie nadaje się do podania z sosami na zimno np. z sosem chrzanowym, czosnkowym.

Was this helpful?

0 / 0