Pasztet z soczewicy

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Każdy z nas zajadał pasztet drobiowy, warzywny, wołowy i wiele innych, a czy jedliście pasztet z soczewicy? Jestem pewna, że niewielka ilość was odpowiedziała twierdząco. Dlaczego? No cóż, ten rodzaj pasztetu ma bardzo charakterystyczny smak, który nie każdemu może odpowiadać, a także nie najlepiej zastępuje pasztet mięsny lub samo mięso. Jest idealny zaś dla tych, którzy lubią soczewicę i często serwują ją na swoich stołach w różnych daniach.

Pasztet z soczewicy – przepis

Składniki:

– 250g zielonej soczewicy, – 2 średnie cebule, – 3 ząbki czosnku, – 6 marchewek (najlepiej młodych), – pęczek koperku, – jajko, – 2 łyżki oliwy, – 0,5 łyżeczki tymianku, – 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, – ¼ łyżeczki chili w proszku,

– sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Soczewicę wrzucamy do wysokiego naczynia i zalewamy wodą. Pozostawiamy tak na około godzinę czasu. Piekarnik ustawiamy na 180°C i pozostawiamy do rozgrzania. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Czosnek dokładnie siekamy. Cebulkę i czosnek podsmażamy do momentu zeszklenia. Gotowe przekładamy do garnka, łączymy z soczewicą (razem z zawartością wody w której się moczyła), oraz odrobinę tymianku i kolendry. Wody powinno być tyle by zakryła całą soczewicę, w razie potrzeby można jej dolać. Posolone gotujemy wszystko na małym ogniu przez 25 minut, tak by soczewica stała się miękka. Gotowe ściągamy z ognia. Soczewice miksujemy na papkę. Marchewkę kroimy w kostkę. Siekamy koperek drobno. Do papki z soczewicy dodajemy jajko, oliwę, marchewkę, koper, tymianek, kolendrę oraz chilli. Mieszamy całość bardzo dokładnie i przekładamy na blachę do pieczenia. Pamiętajmy by blacha była natłuszczona i wysypana bułką tarta lub mąką. Można również wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut. Smacznego!

Pasztet z soczewicy – kalorie

Pasztet z soczewicy ma bogaty smak, dzięki czemu nie wymaga żadnych dodatków. Polecany z pieczywem, kiełkami cebuli kleksem majonezu.

Zawartość kaloryczna – 100 g pasztetu z soczewicy ma około 160 kcal, 33,6 g węglowodanów, 12,6 g białka, 4,11 g tłuszczu.

Pasztet z soczewicy możemy przyrządzić na wiele dowolnych wariantów, tworząc przepisy na pasztet z soczewicy czerwonej, pasztet z soczewicy i pieczarek, pasztet z soczewicy zielonej, pasztet z soczewicy i marchewki, pasztet z soczewicy z pistacjami, pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami, pasztet z soczewicy z grzybami, pasztet z soczewicy wegański.

Was this helpful?

0 / 0