Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Kto z nas nie lubi ziemniaczków? Nie ma chyba takiej osoby, no ale ileż można ich jeść tylko gotowane? Na szczęście dziś jest wiele form podawania ziemniaków, a między innymi ziemniaki pieczone. Danie to możemy robić na wiele sposobów, wyróżniamy na przykład pieczone ziemniaki z serem, z rozmarynem, pieczone ziemniaki w piekarniku, na patelni, ziemniaki pieczone w całości, w ćwiartkach, w plasterkach, w popiele ogniska.
Pieczone ziemniaki – przepisy
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Składniki:
– ziemniaczki podobnej wielkości, – rozmaryn, – tymianek, – bazylia, – sól, – pieprz,
– olej.
Obrane ziemniaczki wrzucamy do osolonego wrzątku na około 10 minut. Jeśli ziemniaczki są większe należy je przekroić na równe części. Ziemniaczki nie mają się ugotować, a lekko zmięknąć. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wylewamy wywar z ziemniaków, a ziemniakami potrząsamy w garnku by lekko się pokruszyły. Ziemniaki wykładamy na blachę, kropimy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy około 30 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem czy ziemniaki są miękkie.
Z czym podajemy pieczone ziemniaczki? – mięso, – surówki, – dipy, – pieczona lub smażona ryba, – sos śmietanowy i koperek,
– wiele innych.
Pieczone ziemniaki z przyprawami
Składniki:
– ziemniaki, – oliwa, – bułka tarta, – słodka papryka, – ostra papryka, – zioła, – sól,
– mielony pieprz.
Do naczynia żaroodpornego lub na blachę i wlewamy oliwę, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Obrane ziemniaki (jeśli są młode wystarczy je wyszorować) kroimy w ósemki i obtaczamy w oleju. Przyprawiamy mieszamy: 3 łyżkami bułki tartej, 1 łyżeczką ostrej papryki i słodkiej, 1 łyżeczką mieszanki ziół, łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Ziemniaczki obtaczamy w przyprawach i układamy na blachę. Ziemniaczki zapiekamy około 45 minut. Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0