Pieczone ziemniaki

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Kto z nas nie lubi ziemniaczków? Nie ma chyba takiej osoby, no ale ileż można ich jeść tylko gotowane? Na szczęście dziś jest wiele form podawania ziemniaków, a między innymi ziemniaki pieczone. Danie to możemy robić na wiele sposobów, wyróżniamy na przykład pieczone ziemniaki z serem, z rozmarynem, pieczone ziemniaki w piekarniku, na patelni, ziemniaki pieczone w całości, w ćwiartkach, w plasterkach, w popiele ogniska.

Pieczone ziemniaki – przepisy

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Składniki:

– ziemniaczki podobnej wielkości, – rozmaryn, – tymianek, – bazylia, – sól, – pieprz,

– olej.

Obrane ziemniaczki wrzucamy do osolonego wrzątku na około 10 minut. Jeśli ziemniaczki są większe należy je przekroić na równe części. Ziemniaczki nie mają się ugotować, a lekko zmięknąć. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wylewamy wywar z ziemniaków, a ziemniakami potrząsamy w garnku by lekko się pokruszyły. Ziemniaki wykładamy na blachę, kropimy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy około 30 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem czy ziemniaki są miękkie.

Z czym podajemy pieczone ziemniaczki? – mięso, – surówki, – dipy, – pieczona lub smażona ryba, – sos śmietanowy i koperek,

– wiele innych.

Pieczone ziemniaki z przyprawami

Składniki:

– ziemniaki, – oliwa, – bułka tarta, – słodka papryka, – ostra papryka, – zioła, – sól,

– mielony pieprz.

Do naczynia żaroodpornego lub na blachę i wlewamy oliwę, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Obrane ziemniaki (jeśli są młode wystarczy je wyszorować) kroimy w ósemki i obtaczamy w oleju. Przyprawiamy mieszamy: 3 łyżkami bułki tartej, 1 łyżeczką ostrej papryki i słodkiej, 1 łyżeczką mieszanki ziół, łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Ziemniaczki obtaczamy w przyprawach i układamy na blachę. Ziemniaczki zapiekamy około 45 minut. Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0