Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Piernik to jedno z najstarszych znanych ciast, wywodzi się z wielkich bochenków robionych na miodzie. Pierwsze pierniki robiono już w XII wieku w Norymberdze i Bazylei, które to miasta do dziś uznawane są za stolice europejskiego piernika.
Pierniczki korzenne
Nazwa „piernik” pochodzi ze staropolszczyzny, ze słowa „pierny”, co znaczy pieprzny. Pierniczki mają miły słodki smak i korzenny aromat, oraz charakterystyczną ciemną, brązową barwę. Niepowtarzalny smak i aromat pierniki zawdzięczają takim składnikom i przyprawom jak miód, karmelizowany cukier, cynamon, imbir, goździki, anyż, kardamon. Takie pierniki znane są jako pierniczki korzenne
Pierniczki toruńskie
Pierwsi polscy piernikarze zaczęli swoją działalność w Krakowie. Tradycje piernikarskie najlepiej zakorzeniły się w dwóch innych miastach – Gdańsku, do którego trafiły z miast Ligi Hanzeatyckiej, w której były tradycyjnym ciastem, oraz Toruniu. Toruń do dziś kojarzony jest z dwoma symbolami – Kopernikiem i właśnie pierniczkami. Pierniki wypiekane w Toruniu niemal od samego początku były jakościowo porównywalne z najlepszymi w Europie pierniczkami norymberskimi.
Pierniczki – przepis Potrzebne nam będą następujące składniki: – 60 dag mąki, – 15 dag miodu (może być prawdziwy bądź sztuczny), – 10 dag cukru pudru, – 12 dag masła, – dwa żółtka, – dwie łyżeczki proszku do pieczenia, – przyprawa do pierników lub do grzańca, – 2 łyżki kakao holenderskiego.
Wykonanie:
Miód zrumieniamy z przyprawami i rozpuszczonym masłem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, idealna do wałkowania, nie powinno się przyklejać do rąk. Można podsypywać mąką, jeśli czujemy, że jest zbyt kleiste i niezbyt zwarte. Wałkujemy ciasto do grubości około pół centymetra i wykrawamy pierniczki. Możemy nadać im dowolny kształt, zrobić w nich otworki, witrażyki z kruszonych landrynek. Pierniczki wypiekamy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, jeśli mamy ciasteczka z witrażykami, wtedy wkładamy je na około 12 minut do temperatury 150 stopni. Po wypieczeniu pierniczki są twarde, później miękną. Można je przechowywać nawet do kilku miesięcy w szczelnym pudełku.
Was this helpful?
0 / 0