Pierogi leniwe

Pierogi leniwe to uwielbiane i często podawane na Polskich stołach kluski. Przyrządzane są z prostych, podstawowych składników, jakie znajdziemy w każdym domu, tj. mąka, jaja, twaróg.

Z czym podawać pierogi leniwe?

Pierogi można podawać zarówno na zimno jak i na słodko. Najpopularniejsze dodatki do pierogów leniwych to bita śmietana, cukier, smażona bułka tarta, cynamon, masło, ciemny sos, sos np. z truskawek, kapusta i wiele innych wg. uznania. Możemy ugotować pierogi leniwe z twarogu, z serem, pierogi leniwa na słono, pierogi leniwe smażone.

Pierogi leniwe – przepis

Potrzebne składniki:

– 50 dag twarogu, – 25 dag gotowanych ziemniaczków, – 2 jajka, – 8 łyżek mąki (najlepiej pszennej), – 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, – Sól, – 1,5 łyżki bułki tartej, – Łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy ser i ugotowane ziemniaki, które zagniatamy do utworzenia jednolitej masy. Dodajemy mąkę, jajka i ponownie zagniatamy. Stół posypujemy mąką i wykładamy gotowe ciasto. Formujemy z ciasta podłużne walce i tniemy je na 5cm kawałki. Do wrzącej słonej wody wrzucamy i gotujemy do momentu wypłynięcia, około 3 minut.

Was this helpful?

0 / 0