Pitaja

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Pitaja to owoc wielu gatunków kaktusa. Ma on wiele nazw np. huno, czy truskawkowa gruszka. Pochodzi z Ameryki Środkowej, oraz Meksyku, uprawia się go także w krajach Azji Południowo – Wschodniej i Południowych Chinach. Pitaja zakwita tylko i wyłącznie w porze nocnej. Kwiaty pitai są koloru białego.

Pitaja – zastosowanie Owoc pitai jest spożywany przede wszystkim przez tubylców. Owoc jest bardzo popularny w Meksyku, gdzie zbiera się go na pustyni. Smak owocu jest na ogół słodki, choć są także rodzaje owocu o kwaskowatym posmaku. Owoc nie znosi deszczu, dlatego idealny dla niego klimat to klimat suchy. Mamy dwa rodzaje pitai: • Hylocereus ( różowo- fioletowa skórka owocu z białym miąszem),

• Stenocereus.

Pitaja – właściwości Warto wspomnieć, że kwiaty pitai także są jadalne. Często stosuje się je także jako napar. Z owoców natomiast produkuje się liczne soki, oraz wino.

Masa owoców na ogół wynosi od 150-600 gramów. Miąższ, który zawiera czarne pestki, spożywa się na surowo. Owoc jest słodkawy w smaku i niskokaloryczny. Schłodzenie owocu poprawia jakość jego smaku, dlatego często owoc pitaji podawany jest w postaci deserów lodowych. Skórki są niejadalne, a nasiona nie są trawione w przewodzie pokarmowym.

Pitaja – wartości odżywcze ○ Popiół ○ Błonnik ○ Tłuszcz ○ Fosfor ○ Woda ○ Wapń ○ Żelazo ○ Karoten ○ Niacyna ○ Kwas askorbinowy

○ Ryboflawina.

Was this helpful?

0 / 0