Płatki kukurydziane

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Płatki kukurydziane są doskonale znane każdemu, zarówno maluchowi jak i dorosłemu. Od jakiegoś czasu płatki kukurydziane stały się jedną z najpopularniejszych i najzdrowszych form śniadaniowych. Większość osób polubiła je nie tylko ze względu na smak oraz zawartość witamin, są one przede wszystkim szybkie i łatwe w wykonaniu. Z pewnością zaliczane są do zdrowej żywności. Płatki kukurydziane dostępne są dziś w różnych formach i postaciach, a więc jest w czym wybierać. Można je zakupić w najprostszej postaci płatków kukurydzianych ale i odrobinę urozmaicone miodem, orzeszkami, musli, polewą czekoladową i innymi. Można je zajadać na sucho, w połączeniu z zimnym i ciepłym mlekiem lub z jogurtem.

Jak powstają płatki kukurydziane?

Wynaleziono je pod koniec XIX wieku, kiedy Adwentyści Dnia Siódmego dokonywali najróżniejszych eksperymentów ze zbożem, by rozpowszechnić i wypromować dietę wegetariańską. W roku 1894 płatki kukurydziane zostały umieszczone na liście menu zakładu dr Johna Harveya Kellogga. Niby zupełny przypadek, a jednak zapoczątkował coś nowego. Brak funduszy zmusił dr Kellogga i jego brata do zamiany pszenicy na płatki kukurydziane, które w postaci rozgotowanej papki, rozwałkowali niczym ciasto. Zdziwili się otrzymując zamiast niego płatki. Postanowili je osuszyć i podać pacjentom, ku ich zdziwieniu wszystkim, nawet im samym bardzo posmakowały. Płatki kukurydziane z mlekiem stały się wielkim przysmakiem w sanatorium. Zaczęto więc eksperymentować z różnymi rodzajami ziaren oraz dodatkami w postaci miodu czy drobnych orzeszków.

Tak więc płatki kukurydziane to ugotowane do miękkości ziarna kukurydzy, które miele się na papkę. W takiej postaci papkę przepuszcza się przez walce obracające się w różnych kierunkach. Małe sztuki są przesiewane, zaś duże opiekane na płatki kukurydziane. Podczas opiekania kurczą się i przybierają swój charakterystyczny kształt. Podczas produkcji obsypywane są witaminami lub wszelkiego rodzaju dodatkami smakowymi jak miód.

Płatki kukurydziane – kalorie i wartości odżywcze

Płatki kukurydziane to około 385 kcal w 100g. Są zdrowe i pożywne. Zawierają 6,9 g białka, 2,5 g tłuszczu oraz około 84g węglowodanów.

Płatki kukurydziane a zdrowie • Są zdrowym posiłkiem na początek dnia. • Wspomagają odchudzanie i dbanie o zgrabną sylwetkę. • Zawierają witaminy z grupy B, E, A oraz błonnik pokarmowy, węglowodany. • Zawierają również fosfor, potas, magnez, selen, kobalt.

• Są niezbędne w codziennej diecie dziecka.

Was this helpful?

0 / 0