Potas w jedzeniu

Potas w jedzeniu

Pierwiastek potasu to jeden z kluczowych elementów regulujących gospodarkę wodną naszego organizmu poprzez kierowanie pracą nerek. Jego niedobór może wywoływać nierytmiczną pracę serca. Wpływa to tym samym na ciśnienie tętnicze krwi. Dlatego każdy z nas codziennie powinien dostarczyć organizmowi potrzebną dawkę tego minerału. Potas to ważny składnik diety każdego człowieka.

Składnik ten występuje przede wszystkim w surowych warzywach. Dostarczają one mnóstwo potasu. Ich przygotowanie zaleca się wykonywać na parze, tak aby nie straciły istotnych właściwości, potas bowiem rozpuszcza się w wodzie. Stąd właśnie podczas zwykłego gotowania w wodzie jest wypłukiwany z warzyw, przez co przygotowana przez nas potrawa traci na wartości. Potas w jedzeniu np. ziemniakach przygotowanych w tradycyjny sposób zmniejsza swoją zawartość o połowę. Podczas gotowania na parze potas zmniejsza swoją zawartość jedynie o około 5 %. Oczywista korzyść przemawiająca za przyrządzaniem potraw na parze.

Potas – niedobór i nadmiar

Norma potasu w organizmie jest sprawdzana medycznie poprzez wykonanie odpowiedniego badania. Wzrost stężenia we krwi może być wynikiem upośledzonego wydalania potasu z moczem. Może być to również skutek nadmiernego uwalniania tego składnika. Co może być tego przyczyną? Wywoływać takie stany mogą rozpadające się tkanki, wzmożona degradacja białek, a także niedotlenienie tkanek, kwasica metaboliczna lub oddechowa, niewydolność nerek. Spadek stężenia w organizmie oznacza hipokalemię i jest najczęściej wywoływana nadmierną utratą tego składnika przez przewód pokarmowy. Niedobór może wywoływać m. in.: długotrwałe wymioty, biegunkę, przetoki jelitowe i żołądkowe, działanie hormonów nadnerczy, leki moczopędne.

Potas to jeden z najważniejszych elektrolitów śródkomórkowych. Jego poziom zależy przede wszystkim od zawartości w pokarmach, które spożywamy na co dzień. Wartości podwyższone mogą być spowodowane zwiększonymi dawkami przyjmowanymi w postaci różnego rodzaju preparatów. Bardziej podatne na podwyższony poziom potasu są również osoby, które głodują, mają problemy z nie wyrównaną cukrzycą, a także ogólnym niedotlenieniem organizmu. Obniżone stężenie jest również zauważane u osób po operacjach, odżywianych przez sondę lub pozajelitowo.

Potas – występowanie

Potas w jedzeniu możemy znaleźć przede wszystkim suszonych owocach i warzywach i innych ogólnie dostępnych produktach. Są to morele, figi, awokado, banany, ziemniaki, seler, pomidory oraz grejpfruty. Obniżony poziom można również uzupełniać za pomocą gotowych suplementów. Preparaty te zawierają najczęściej glukonian potasu oraz przecier banana. Jest on bowiem naturalnym źródłem tegoż minerału. Zaleca się go przede wszystkim w sytuacjach trudnych, stresowych, w trakcie zwiększonego wysiłku zarówno psychicznego jak i fizycznego.

Należy pamiętać o konsultacji z lekarzem w przypadku przyjmowania tego typu specyfików. Jego nadmiar może wywołać również nieprzyjemne konsekwencje, zwłaszcza gdy ktoś jest chory na nerki. Potas może też wywoływać reakcje z innymi lekarstwami np. na serce, dlatego tak ważne jest skonsultowanie się z lekarzem przed przyjęciem jakiegokolwiek preparatu.

Was this helpful?

0 / 0