Potrawka z kurczaka

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Za potrawką z kurczaka przepadają przede wszystkim dzieci. To smakowite danie dostarcza im niezbędnych składników odżywczych, więc śmiało można je przyrządzać nawet kilka razy w tygodniu. Zaletą tej potrawy jest także fakt, iż jest tania i wymaga użycia łatwo dostępnych składników. Jest to także doskonała propozycja dla tych, którzy lubią przygotowywać coś z niczego. Jeśli na przykład jednego dnia gotujemy rosół, to na następny dzień można z mięsa przygotować właśnie owo smaczne i lekkie danie.

Potrawka z kurczaka – przepis

Będziemy potrzebować następujących składników:

– jednego dużego kurczaka, – ćwierć kilograma włoszczyzny, – 1 duża cebula, – pół szklanki śmietanki kremowej, – 2 łyżki masła, – 2-3 łyżki mąki, – pół litra rosołu lub bulionu warzywnego, – dwa żółtka, – cytryna,

– jedną łyżkę świeżo posiekanej natki pietruszki.

Jak zatem widać, niewiele składników jest potrzebnych, by wyczarować to danie. Praktycznie wszystkie produkty mamy zawsze pod ręką, więc w awaryjnych sytuacjach, gdy brak nam pomysłu na obiad, potrawka z kurczaka będzie jak znalazł.

Przystępujemy zatem do gotowania. Kurczaka musimy sprawić, dokładnie umyć i oczyścić. Następnie wkładamy ją do garnka w wrzącą osoloną wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, Az mięso stanie się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy oczyszczone warzywa oraz posiekaną i zrumienioną na masełku cebulkę. Przygotowany wcześniej rosół lub bulion pozbawiamy warstwy tłuszczu a następnie bierzemy się do sporządzania sosu. W tym celu rozcieramy masło z mąką i rozprowadzamy zimnym rosołem lub bulionem. Następnie zagotowujemy. Kurę wyjmujemy z garnka i porcjujemy. Możemy usunąć skórę, chyba że nasi domownicy za nią przepadają – wtedy jak najbardziej wskazane jest dodanie jej do potrawki. Miękkie jarzyny z włoszczyzny kroimy w słupki lub plastry i dokładamy do sosu, który następnie zagotowujemy, zaciągamy żółtkami i mieszamy ze śmietanką. Żółtka nie mogą się ściąć, więc zanim dodamy je do garnka, wlejmy do nich chochelkę gorącego sosu i energicznie rozmieszajmy. Dodajemy jeszcze soku lub kwasku cytrynowego oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możemy potrawkę wyłożyć na duży półmisek lub od razu rozlać do głębokich talerzy lub kokilek. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Potrawka z kurczaka w tradycyjnym wydaniu serwowana jest z tłuczonymi lub całymi ziemniakami oraz marchewką z groszkiem. Ten pyszny i prosty posiłek przygotowuje się szybko i bezproblemowo. Równie dobrze będzie smakowała z ziemniakami, jak i z kaszą czy ryżem. W bardziej nowoczesnej wersji występuje z dodatkiem grillowanych warzyw (papryka, bakłażan, pomidorki koktajlowe). Dzieciom będzie smakowała, jeśli podamy do potrawki frytki belgijskie oraz sałatę ze świeżymy warzywami, takimi jak zielony ogórek, pomidor i rzodkiewka. Inne ciekawe przepisy to potrawka z kurczaka z ryżem, potrawka z kurczaka z pieczarkami, potrawka z kurczaka w białym winie, potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem, potrawka z kurczaka w sosie pomidorowym. Możliwości jest bardzo wiele, ponieważ kurczak ma na tyle delikatny smak, że idealnie komponuje się z wieloma składnikami.

Was this helpful?

0 / 0