Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Biszkopt to jedno z najłatwiejszych ciast na świecie, dlatego tak często gości na naszych stołach. Jego przygotowanie zajmuje mniej więcej kwadrans (plus czas pieczenia) a efekt jest zawsze powalający. Lubimy biszkopty także dlatego, że pasuje do nich niemal każdy dodatek. Równie smaczne są biszkopty przekładane bitą śmietaną z owocami, jak i te czekoladowe czy kawowe. Każda pani domu ma swój własny, wypróbowany przepis na to ciasto, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kolejna zaleta biszkoptów to fakt, że do ich upieczenia nie potrzebujemy wielu składników, więc możemy w krótkim czasie przyrządzić niedużym kosztem przepyszny biszkopt tradycyjny.
Przepis na biszkopt z 4 jaj
Do ciasta będziemy potrzebować:
– czterech jajek, – szczypty soli, – dziesięciu dag cukru pudru, – dziesięciu dag mąki – czterech łyżek kwaśnej śmietany, – łyżeczki proszku do pieczenia – odrobiny masła do wysmarowania formy, w której nasz biszkopt będzie się piekł.
Niezwykle istotne jest to, aby pamiętać o natłuszczeniu blaszki, ponieważ w przeciwnym wypadku ciasto przyklei do dna i będzie trudno je wyjąć z formy.
Gdy już przygotowaliśmy wszystkie składniki, możemy przystąpić do przygotowania ciasta. Na początku musimy oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, gładką masę a następnie dodajemy śmietanę i mieszamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia oraz ubita na sztywno pianą. Należy zachować delikatność przy łączeniu wszystkich składników, ponieważ jeśli będziemy to robić zbyt energicznie, piana straci puszystość i nasze ciasto nie będzie delikatne. Gdy już dokładnie wymieszamy całość, możemy przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem i ewentualnie wysypanej bułką tartą formy. Wkładamy blaszkę do nagrzanego do mniej więcej 180 stopni piekarnika i pieczemy pół godziny. Jeśli mamy wątpliwości, czy ciasto jest już gotowe, możemy zrobić tzw. test suchego patyczka. Wystarczy wziąć dość długi drewniany patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę i wbić w ciasto. Jeśli po wyjęciu jest suchy i nie oblepiony ciastem to znaczy, że biszkopt się upiekł.
Upieczone ciasto można podawać na niezliczoną ilość sposobów. Najbardziej popularnymi dodatkami do biszkoptu są świeże, sezonowe owoce (maliny, truskawki, poziomki) oraz bita śmietana. Wyśmienity jest także biszkopt z różnokolorowymi kostkami galaretki oraz przekładany masą kakaową, czekoladową lub kawową. Można by tak wymieniać w nieskończoność, ponieważ z biszkoptem doskonale komponuje się wiele smaków. Można także przygotować jeden rodzaj galaretki i gdy już odpowiednio stężeje, zalać nią wierzch biszkoptu, który uprzednio posmarowaliśmy masłem (aby galaretka się nie wchłonęła) i udekorowaliśmy cząstkami truskawek, poziomek, malinami i jagodami. Biszkopt jest doskonały absolutnie pod każdą postacią. Warto eksperymentować z tym ciastem i wypróbowywać nowe dodatki, którymi zaskakiwać będziemy rodzinę i przyjaciół podczas różnych uroczystości. Przepięknie udekorowany biszkopt przyćmić może nawet najbardziej wyszukany tort. Wart wypróbowania jest także przepis na biszkopt kakaowy, przepis na biszkopt kokosowy czy tortowy.
Was this helpful?
0 / 0