Przepis na gofry

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Smaczne domowe gofry? Oczywiście! Nasze pociechy uwielbiają słodkości, a zwłaszcza takie, które możemy wspólnie przygotować, wraz z naszymi pociechami, w naszej kuchni, wcale nie musimy być znakomitymi kucharzami!

Przepis na gofry Co będzie nam potrzebne? -160 g mąki – 1,5 łyżeczki drobnego cukru – 50 g stopionego masełka – szczypta soli – 2 jajka – 270 ml. mleka

Co dalej?

1. Wsypujemy do miski mąkę, cukier, sól, stopione wcześniej masełko, żółtka i 1/3 wcześniej przygotowanej ilości mleka (270ml.) 2. Ciasto należy odstawić na 10 minut 3. W miedzy czasie musimy rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. 4. Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną piankę i mieszamy to delikatnie z ciastem. 5. Gofry należy piec przez około 5 minut, jeśli chcemy by było bardziej chrupiące to nawet przez 7,8 minut. 6. W połowie czasu pieczenia, możemy na dosłownie parę sekund uchylić gofrownicę. 7. Przed każdym kolejnym gofrem, musimy rozgrzewać gofrownicę do maksymalnej temperatury.

8. Gofry powinniśmy studzić na metalowej kratce, ale najlepszymi goframi są te, które jemy od razu po upieczeniu.

Gofry możemy posypać cukrem pudrem, lub owocami, albo bitą śmietaną, lub polać sosem. Jak kto woli! Smacznego! Gofry domowe to najlepsze gofry, ponieważ są zdrowe, możemy je zrobić na chrupiące (jak to w przepisie poradziliśmy). Co jednak zrobić gdy nie mamy gofrownicy? Możemy udać się na gofry z budki, choć nie są one tak smaczne jak domowe, ponieważ są już gotowe, a tylko przygrzewane.

Przepis na gofry po angielsku

Do angielskich gofrów dodajemy jeszcze tylko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, by były bardziej pulchne.

Przepis na gofry bez mleka

Jest jeszcze jeden rodzaj gofrów, mianowicie: bez mleka. Jest to bardzo prosty przepis, bardzo podobny do tego, który omówiliśmy, nie dodajemy tylko do całego ciasta mleka, gofry wtedy są bardziej suche i delikatne.

Was this helpful?

0 / 0