Przepis na karmel

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Karmel – na samą myśl każdemu przychodzi na niego ochota. Podawany w wielu postaciach i do różnych potraw słodkich. Czy jest trudny w wykonaniu? Jeśli poznasz jego największe tajniki, okaże się prosty jak bułka z masłem.

Czym właściwie jest karmel?

Karmel to nic innego jak cukier. Początkowo dochodzi do jego rozpuszczenia, a następnie ogrzania i zmiany w złotawy kolor. Im dłużej cukier gotowany tym ciemniejszy kolor karmelu. Do zatrzymania ciemnienia może dojść jedynie w momencie wymieszania z zimnym płynem lub umieszczenia garnuszka z karmelem w zimnej wodzie.

Przepis na karmel z cukru

Przygotuj garnek z grubym dnem w którym przygotujesz masę. Do garnka wsyp 25 dag cukru oraz wlej 225ml wody. Podgrzej oba składniki często mieszając, na małym ogniu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększ ogień i grzej dalej. Po doprowadzeniu składników do wrzenia należy ponownie zmniejszyć ogień i zaprzestać mieszania. Od czasu do czasu poruszaj naczyniem by równomiernie zmieniał kolor. Jeśli pragniemy uzyskać delikatny smak, karmel należy wyłączyć w momencie przybrania jasnej barwy. Jeśli smak karmelu ma być wyrazisty i mocny, karmel o ciemnej barwie będzie odpowiedni. W momencie uzyskania oczekiwanego koloru karmelu, naczynie z karmelem wstawiamy do pojemnika z zimną wodą (np. do zlewu). W ten sposób produkcja karmelu zostaje zatrzymana. Zostawiamy do przestudzenia. Pamiętajmy iż gorący karmel mocno parzy, nie wkładajmy więc do garnka palca by go skosztować.

Do czego dodać karmel?

Karmel może występować jako pyszna polewa, sos lub dodatkowy składnik do dania deserowego. Przepisów w których można użyć karmelu jest bardzo wiele, tak dużo jak daleko może tylko sięgać ludzka wyobraźnia. Karmel domowy jest bardzo lubianym i popularnym dodatkiem dań deserowych.

Jednak karmel nie tylko dodawany jest do deserów. Dziś w ekskluzywnych spa, używany jest podczas zabiegów, jako aromaterapia. Możliwy również do zastosowania w wielu domach w postaci kadzidełek, olejków eterycznych itp.

Was this helpful?

1 / 0