Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Mniam – pyszne słodziutkie muffinki. Ja je uwielbiam w każdej postaci, jakie wy preferujecie? Oczywiście możecie kupić gotowe w cukierni lub w markecie. Możecie również zakupić w markecie szybkie w wykonaniu muffinki ekspresowe. Jednak czy te domowej roboty nie są najsmaczniejsze i najzdrowsze? Wybierajcie, oto kilka pomysłów na te smaczne słodkości.
Przepisy na muffinki
Muffinki czekoladowe
Składniki:
– 200 g margaryny Kasi, – 150 g cukru, – 20 g kakao, – 3 jaja, – 150 ml mleka, – 380 g mąki, – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, – 1 polewa czekoladowa.
Sposób przygotowania:
Do naczynia wrzuć margarynę Kasię, cukier i kakao po czym rozpuść w rondelku i przestudź. Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną zawartość rondelka. Wszystko wymieszaj mikserem. Papierowe foremki do muffinek wypełnij do połowy ciastem. Piecz w 180 °C około 20 minut. Wystudzone muffinki polej rozpuszczoną polewą czekoladową.
Muffinki jogurtowe
Składniki:
– 2 jajka, – 0,5 szklanki cukru, – szklanka mąki, – cukier waniliowy, – 1 łyżeczka proszku do pieczenia, – 50 g masła, – 100 g jogurtu naturalnego, – 1 budyń waniliowy lub czekoladowy bez cukru.
Sposób przygotowania:
Wstępnie masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Do szklanki wsypać budyń (waniliowy lub czekoladowy), uzupełnić do pełna mąką. Przesypać do miski, dodać proszek do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym oraz jogurtem, można mikserem lub blenderem. Do miski z mąką dodać ubite jajka, wymieszać, a na końcu wlać roztopione i przestudzone masło. Wszystko wymieszać. Przekładać łyżką do foremek na muffinki. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Muffinki milky way
Składniki:
– jajko, – 1 łyżka kakao, – 3 szt. batoniki milky way, – 0,67 szklanki mąki pszennej, – 0,33 szklanki cukru, – 40g masła, – 2 łyżki masła, – 0,33 szklanki maślanki, – 1 łyżeczka proszku do pieczenia, – 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej, – Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od utarcia 40g masła na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy. W garnuszku lub rondelku rozpuszczamy na bardzo małym ogniu masło ( te 2 dodatkowe łyżki ) i pokrojone w kawałki batoniki. Jeszcze gorącą masę powoli wlać do maślanej masy i miksować. Dodajemy do masy mąkę z solą, sodą, proszkiem i kakao na zmianę z kefirem lub maślanką. Gotową masę wlać do foremek na muffinki, wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.
Muffinki z jagodami
Składniki:
– 3/4 szklanki mąki pszennej, – 0,5 szklanki mąki orkiszowej, – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, – ¼ szklanki cukru, – 1 jajko, – ¼ szklanki oleju, – ½ szklanki mleka, – 1 szklanka jagód, – garść migdałów w płatkach.
Przygotowanie
Zacznij od ustawienia piekarnika na 180 °C. Formę wykładamy papilotkami. Mieszamy razem starannie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W większym naczyniu dokładnie łączę jajko z olejem i mlekiem. Dorzucamy jagody. Następnie wsypujemy składniki suche do mokrych i łączę je ze sobą ostrożnie, nie mieszając zbyt długo, tak aby pozostawić jak najwięcej grudek. Przekładam ciasto do papilotek. Posypujemy płatkami migdałów i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Muffinki z malinami Składniki: – 2 szklanki mąki, – 0,5 szklanki cukru, – 1 łyżeczka proszku do pieczenia, – 1 łyżeczka sody oczyszczonej, – 2 roztrzepane jajka, – 0,5 szklanki oleju, – 300 g jogurtu naturalnego, – Maliny.
Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche. W drugim mokre, a następnie połączyć je razem. Nałożyć ciasto do foremek i dodać na wierzch po 3 maliny. Piec 20 minut w 180’c. Powyciągać z formy, gdy trochę przestygną i studzić na kratce. Można posypać je po wierzchu cukrem pudrem.
Was this helpful?
0 / 0