Przepis na racuchy z jabłkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki (najlepiej pszennej),
- Sól
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 25g drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki oliwy,
- olej do smażenia,
- cukier puder,
- jabłka,
- aromat waniliowy.
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę i mieszamy z szczypta soli. Do szklanki wlewamy ciepła wodę przegotowaną, dodajemy do niej drożdże i dokładnie mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. W wysypanej na stolnicy mące robimy wgłębienie i wsypujemy w nie cukier, wlewamy oliwę, a następnie łączymy stopniowo z masą powstałą z wody i drożdży. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką do powstania gładkiej masy. Do ciasta dodajemy aromat waniliowy lub cytrynowy (to nie jest konieczne). Ciasto pozostawiamy na około godzinę w ciepłym pomieszczeniu. Jabłka obieramy i kroimy na drobne ćwiartki, czyszcząc z gniazd nasiennych. Smażymy pokrojone jabłka na patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, smażąc do momentu aż jabłka będą miękkie o zarumienione. Jabłka ostudzić. Stolnicę oprószamy mąką. Łyżkę zmoczoną w oliwie, nabieramy porcje ciasta i formuje kulki i układamy na stolnicy w odpowiednich odstępach, by się nie sklejały. Ciasto powinno być rzadkie i lejące się. W środek ciasta wkładamy jedną pełną łyżkę jabłek. Ciasto pozostawiamy do podrośnięcia na około 15minut. Po upływie 15 minut, racuszki można smażyć. Na głęboką patelnię wlewamy około 4cm oleju i doprowadzamy do wysokiej temperatury. Wkładamy kolejno porcje ciasta. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony, na złoty kolor. Racuszki w czasie smażenia rosną.
Po upieczeniu racuszki będą przypominały małe pączusie z nadzieniem jabłkowym. Układamy je na ręczniku papierowym w celu odsączenia od tłuszczu. Posypujemy je delikatnie cukrem pudrem gdy są jeszcze ciepłe. Racuszki można mrozić i odgrzewać. W 100g racuchów jest około 400kalorii i 26g tłuszczu.
Przepis na racuchy bez drożdży
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- szklanka wody lub mleka (w zależności co pod ręką),
- 2 jabłka,
- ćwierć szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej,
- dodatki do smaku: cukier puder, czekolada, rodzynki itp.
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i wlewamy mleko. Jeśli nie macie pod ręką proszku do pieczenia, można dodać wody mocno gazowanej, która zapewni ten sam efekt rośnięcia ciasta. Składniki mieszamy na jednolitą masę mikserem. Ciasto powinno przypominać gęsto konsystencję (zdecydowanie gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce do ciasta. Do ciasta wrzucamy ulubionych składników np. rodzynek, wiórek czekoladowych, orzechów, w zależności co kto lubi. Można nie dodawać nic. Ciasto ponownie dokładnie mieszamy i przechodzimy do smażenia. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy ciasto łyżką lub chochelką. Placuszki formujemy albo bardzo małe, albo maksymalnie o wielkości 10cm. Większe placki będą się rozwalać. Racuszki smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Przepisy możemy modyfikować i w ten sposób otrzymamy przepis na racuchy z bananami, przepis na racuchy z dyni, przepis na racuchy z kefirem, czy przepis na racuchy ziemniaczane.
Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0