Przepis na szarlotkę

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Przepis na szarlotkę domową

Składniki:

– 2 szklanki mąki poznańskiej, – łyżeczka proszku do pieczenia, – szklanka cukru, – 2 torebeczki cukru waniliowego, – 250g masła, – 4 jajka, – 2kg jabłek, – 12 łyżeczek cukru do jabłek, – 10 dag rodzynek, – 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy delikatnie z cukrem oraz cukrem pudrem . Po chwili dodajemy rodzynki i cynamon. Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy ¾ szklanki cukru, torebkę cukru waniliowego oraz masło. Całość siekamy np. nożem i dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko. Wszystko zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Zawijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut. Po upływie czasu wyciągamy i rozwałkowujemy jedną część ciasta bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę. Ponownie wstawiamy do lodówki. Białka z 3 jaj ubijamy na pianę, po czym łączymy stopniowo z pozostałym cukrem nie przestając ubijać, piana powinna być sztywna i błyszcząca. Piekarnik rozgrzewamy na 175°C. Foremkę z ciastem wyciągamy z lodówki i wykładamy na nią jabłka po czym przykrywamy dokładnie ubita pianą. Na wierzch kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta lub pokruszonego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu sypiemy z cukrem pudrem.

Jabłecznik zaleca się podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi. Smacznego!!!

Przepis na szarlotkę kruchą

Składniki:

– 0,5kg mąki, – szklanka cukru, – 2 jajka, – łyżeczka proszku do pieczenia, – cukier waniliowy, – 2 łyżki śmietany, – kostka margaryny, – 1kg jabłek, – garść rodzynek, – łyżeczka cynamonu, – szklanka cukru pudru do posypania.

Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, żółtek, margaryny oraz śmietany wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 minut. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto (jedną część ciasta). Rozwałkowaną część ciasta nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor. Rodzynki zalewamy w misce wrzątkiem i odstawiamy na jakiś czas na bok. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, po czym odstawiamy na bok by puściły lekko sok. Odsączone już jabłka na podpieczonym spodzie ciasta układamy jabłka i posypujemy je rodzynkami, nakrywamy drugą częścią ciasta i smarujemy po wierzchu białkiem z jajek. Pieczemy całość na złoty kolor w 180°C około 60 minut.

Piekąc szarlotkę pamiętajmy o wyborze dobrego gatunku jabłek, gdyż bez wątpienia odgrywają najważniejszą rolę. Smacznego!

Pamiętajmy, że w kuchni warto eksperymentować! Spróbujmy zatem na własną rękę wymyślić przepis na szarlotkę na ciepło, przepis na szarlotkę z budyniem, przepis na szarlotkę z pianą, przepis na szarlotkę królewską, przepis na szarlotkę tutti frutti, przepis na szarlotkę kruchą, przepis na szarlotkę japońską, przepis na szarlotkę domową, przepis na szarlotkę dietetyczną!

Was this helpful?

0 / 0