Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Każda kuchnia proponuje nam inne dania i mogą nam one smakować albo też nie. Wiadomo, że w każdym kraju stosuje się inne przyprawy, wykorzystuje się inny rodzaj mięsa, łączy się zupełnie różne kompozycje składników. Jedna kuchnia jest bardzo ostra, inna łagodna, jedna wykorzystuje tradycyjne, każdemu znane składniki, inna zaś lubi eksperymentować i tworzyć przeróżne udziwnienia. Na pewno na uznanie zasługuje kuchnia meksykańska, która od lat cieszy się ogromną popularnością także w Polsce. Wśród nich jest jedno takie danie, które na pewno smakować będzie każdemu.
Cóż to takiego? Jest to taco, typowa, popularna potrawa meksykańska. W jej skład wchodzi wiele różnorodnych produktów, które razem tworzą idealną mieszankę. Podstawę stanowi tortilla, która wykonana jest z mąki kukurydzianej. W środku znajduje się mięso wołowe, cebula, czosnek, pomidory i wiele różnorodnych przypraw. Wśród nich te najczęściej spotykane to bazylia, oregano, pieprz, sól, jak również i chilli. Oczywiście, tak popularne w kuchni meksykańskiej czerwona fasolka i kukurydza, również muszą znaleźć tam swoje miejsce. Najpopularniejszy jest przepis na taco z mięsem mielonym i taco z kurczakiem.
Przepis na taco
Składniki:
– 0,5kg mielonej chudej wołowiny, – dwa ząbki czosnku, – cebula – łyżeczka sosu Worcester, – łyżeczka soli, – ¼ łyżeczki pieprzu, – sos Enchiladas, – 2 pomidory bez skórki, – tarty ser.
Sposób przygotowania:
Mięso, zgnieciony w prasce czosnek i poszatkowaną cebulę usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Zazwyczaj kupujemy w sklepie gotowe tortille, w które kładziemy nadzienie z mięsa, pokrojone w kostkę pomidory, posiekany liść sałaty, łyżeczkę sosu, oraz utarty ser. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mięsa jest kurczak. Chcąc więc zastąpić mięso mielone właśnie nim, można jak najbardziej to uczynić. Kupujemy fileta z piersi, którego kroimy w kostkę i smażymy tak samo, jak mielone na patelni. Z całą pewnością takie zastosowanie również okaże się być strzałem w dziesiątkę.
Żyjemy w kraju, gdzie kocha się różnorodność, nowoczesność i zupełnie inny charakter kuchni. Łączymy ze sobą nowe dania, staramy się wymyślać nowe potrawy, lubimy eksperymentować i tworzyć. Kuchnia stanowi oazę spokoju i wyciszenia, w której można zrobić dania z każdego zakątka świata. Jeśli domownicy są ludźmi otwartymi, którzy tak jak my lubią próbować nowych smaków, na pewno takie rozwiązania są jak najbardziej na miejscu. Kuchnia meksykańska szczególnie – od lat cieszy się ogromną popularnością. W większości dużych miast można znaleźć knajpki i restauracje, w których kuchnia meksykańska jest serwowana.
Oczywiście taco to jedna z takich potraw, która jest niezwykle uniwersalna i każdemu dobrze znana. Ma ona takie połączenia składników, które nam Polakom bardzo przypadają do gustu. Jeśli nie chcemy wybierać się do restauracji, możemy spróbować takie taco zrobić samemu w domu. To naprawdę nie jest trudna rzecz i każdy jest w stanie szybko to zrobić! Meksykanie podają taką potrawę zazwyczaj na przystawkę, jako jedno z dań, które otwiera całą kolację. Patrząc chociażby na zdjęcia, czy też na propozycje podania takiego jedzenia, każdy na sam widok robi się głodny. A co dopiero, gdy można poczuć ten zapach, smak i ogólną rozkosz dla kubków smakowych. Najważniejsze jest w kuchni to, aby eksperymentować. Nudne i monotonne potrawy prędzej czy później przestaną nam tak smakować, jak na początku. Wiadomo przecież, że nikt nie lubi wciąż jeść tego samego. Jeśli jeszcze nie jedliśmy taco to najwyższy czas, żeby spróbować samemu je zrobić. Naprawdę nie jest to żadna trudna sprawa! Kto chce, jest w stanie to zrobić własnymi rękoma.
Was this helpful?
0 / 0