Przepisy dla niemowląt

Jeśli mamy w domu malutkie dziecko, możemy karmić je dwoma sposobami. Pierwszym z nich jest karmienie z użyciem gotowych zupek, przecierków i dań w słoiczkach (sposób o wiele wygodniejszy i mniej pracochłonny, jednakże jego wadą jest koszt – dania w słoiczkach są stosunkowo drogie, więc nie wszystkich młodych rodziców na nie stać, kupowane są sporadycznie) lub karmienie daniami przygotowywanymi w domu, z użyciem surowców, które kupujemy sami. Samodzielne przyrządzanie dzieciom obiadków ma tę zaletę, że zawsze wiemy z czego zostały one zrobione, mamy wpływ na ich skład (możemy dowolnie zmniejszać lub zwiększać udział danego produktu w daniu, w zależności od tego, co lubi dziecko) i są relatywnie tanie. Jeśli przygotowujemy danie samodzielnie, należy zadbać, by produkty były jak najlepszej jakości i nie pochodziły z upraw, co do których mamy pewność, że były mocno nawożone. Najlepiej jest, jeśli mamy dojście do warzyw i owoców produkowanych w znanym nam gospodarstwie, gdzie stosuje się mało chemii.

Przepisów dla niemowląt jest bardzo wiele, tak że mamy możliwość praktycznie nieograniczonego wyboru. Poniżej przedstawię kilka bardzo dobrych i sprawdzonych przepisów, które powinny przypaść do gustu naszym niemowlaczkom.

Kurczak z ryżem

Składniki:

• małe skrzydełko kurczaka, • średniej wielkości marchew, • pół jabłka, • 100 gram ryżu, • woda.

Skrzydełko myjemy i zagotowujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie wrzucamy startą marchew i utarte jabłko. Całość dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ryż i gotujemy wszystko kolejne 20 minut. Gdy całość jest gotowa, oddzielamy mięso kurczaka od kości i wrzucamy je z powrotem do garnuszka. Miksujemy na papkę. Danie jest gotowe do podania, nadaje się dla maluszków powyżej czwartego miesiąca życia.

Zupa brokułowa

Składniki:

• marchew, • 100 gram brokułów, • łyżeczka oliwy, • łyżka kaszki z ryżu.

Osobno gotujemy marchewkę i brokuły (dodając oliwy). Gdy warzywa będą ugotowane, miksujemy na papkę, dodajemy kaszkę ryżową i mieszamy. Tę potrawę możemy podawać dzieciom, które ukończyły piąty miesiąc życia.

Zupka jarzynowa z indykiem

Składniki:

• 100 gram mięsa z indyka (najlepiej pierś) • marchewka, • gałązka selera naciowego, • ćwierć pęczka naci z pietruszki, • dwie szklanki wody.

Mięso gotujemy osobno, tak samo warzywa (natki nie gotujemy). Gdy są gotowe, mięsko dodajemy do wywaru w którym są warzywa, dodajemy nać pietruszki i miksujemy. Taką zupkę możemy podać dziecku, które skończyło pół roczku.

Was this helpful?

0 / 0