Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Nie ma smacznych dan bez dodatku przypraw. Jednak czy wszystkie przyprawy są lubiane przez Polaków, co sądzimy o przyprawach korzennych? Mnie z całą pewnością kojarzą się z Świętami Bożego Narodzenia, z piernikami i choinką, a wam? Co wiemy o przyprawach korzennych i do czego najczęściej je dodajemy?
Przyprawy korzenne: – Czarnuszka, – Bazylia, – Szafran, – Kolendra, – Kurkuma, – Cynamon, – Chili, – Ziele angielskie, – Pieprz, – Liść laurowy, – Anyż, – Gałka muszkatołowa, – Czosnek pospolity, – Goździki,
– Imbir lekarski.
Przyprawy korzenne nie tylko doskonale wzbogacają smak potrawy ale i nadają im aromatu, wzmagają apetyt, ulepszają trawienie, spełniają rolę dekoracyjną , a więc są jednym słowem niezbędne w naszej kuchni. Przyprawy korzenne zazwyczaj ściągane z dalekich miejsc świata jak Indie, Chiny czy Wietnam, pozwalają nam na ulepszenie naszej kuchni oraz poznanie bliżej smaków innego pochodzenia.
Przyprawy korzenne – do czego je dodawać? Przyprawy korzenne doskonale urozmaicają smak i nadają im charakteru, do czego są najczęściej używane? – do mięs, – pizzy, – pierników, – szarlotki, – gulaszu, – spaghetti, – zup, – ciast, – deserów,
– dekoracji.
Nie da się ukryć, że to czas świat Bożego Narodzenia najbardziej przypominają nam przyprawy korzenne, które unoszą się w każdym polskim domu. Dziś przyprawy korzenne dostępne są w każdym sklepie, pakowane w torebeczki, słoiczki i inne pomysłowe opakowania, które na długi czas zachowują ich wyjątkowy aromat.
Was this helpful?
0 / 0