Pszczoły

pszczoly-2

Wszystkie stworzenia żyjące na Ziemi wchodzą w skład naturalnej symbiozy, która uzależnia każde jej ogniwo od siebie. Ludzie są najbardziej rozwiniętymi osobnikami w łańcuchu pokarmowym i w całym środowisku naturalnym. Jesteśmy jednak nie tylko współodpowiedzialni za istnienie życia na Ziemi, ale również uzależnieni od wielu stworzeń żyjących na globie ziemskim.

Pszczoły

Jednym z takich stworzeń są pszczoły, które pieczołowicie zapylają trzy czwarte roślin stanowiących nasze pożywienie. Nie tylko są to rośliny, które bezpośrednio spożywamy, ale również należą do nich rośliny, z których wytwarza się potrzebne nam produkty. Na przykład rzepak do produkcji oleju lub owoce potrzebne do wytworzenia soków, dżemów i innych przetworów spożywczych.

Pszczoły – owady społeczne

Znaczenie pszczół dla utrzymania życia człowieka jest niepodważalne i chyba nikt nie ośmieliłby tej tezy obalać. Te małe stworzenia potrafią niesamowicie zorganizować sobie pracę. Już od samego narodzenia każda z pszczół należy do osobnej grupy, która zajmuje się bądź to pracami w ulu, bądź zbieraniem nektaru. Na czele każdego roju stoi królowa pszczół odpowiedzialna za znoszenie jak największej ilości jaj. Trzeba przyznać, że obserwując życie i zwyczaje pszczół możemy natknąć się na niesamowite rozwiązania mające na celu usprawnienie technik i szybkości ich pracy.

Obserwując te działania człowiek może wiele rzeczy nauczyć się od tych małych żyjątek. Sposób zaangażowania w pracę, determinacja, z jaką wykonują ją oraz sposoby i terminowość jej realizacji zapierają dech w piersiach. Warto poznać zwyczaje oraz ciekawostki z ich życia. Niekiedy nie przywiązujemy zbyt wiele uwagi wydawałoby się mogło pozornie błahym sprawom, jednak są to istotnie aspekty życia całej kuli ziemskiej.

Pszczoły – ciekawostki

Ciekawostką mogą stać się posiadane przez pszczoły ich zmysły. Na głowie znajdują się dwie pary dużych oczu złożonych z tysięcy mniejszych, rurkowatych fasetek – malutkich oczek. Pomiędzy nimi leży troje oczu prostych inaczej zwanych przyoczkami. Tylko taki narząd wzroku umożliwia pszczole widzenie zarówno rzeczy w bliskiej odległości, jak również tych położonych bardzo daleko. Dzięki niemu może też swobodnie poruszać się w ciemnościach ula. Jaka jest pożyteczna działalność pszczół nie trzeba chyba przypominać.

Oprócz zapylania niemal wszystkich roślin rosnących na ziemi, z ich ciężkiej pracy uzyskuje się uzdrawiający miód. Składnik wielu lekarstw i spożywany jako główny produkt w leczeniu chorób przeziębieniowych. Ponadto dzięki pszczołom otrzymuje się naturalny kit pszczeli, który w medycynie naturalnej stawiany jest za przykład środka niebywale uzdrawiającego i służącego do poprawy zdrowia i samopoczucia człowieka.

Pszczoły – zimowanie

Najgorszym okresem w życiu pszczół jest zima. Pozostają one wówczas w swoich ulach i zapadają w letarg. Są wtedy rozleniwione i osowiałe. Żywią się zapasami zgromadzonymi podczas letnich prac. Nie rozmnażają się, a jedynie wyczekują wiosny, aby ponownie móc zacząć pracę przy zapylaniu kwiatostanów. W hodowlach kontrolowanych przez pszczelarzy stosuje się wiele zabiegów mających na celu pomoc pszczołom w ich przetrwaniu podczas bardzo mroźnych dni. Dzięki ocieplaniu uli mniej pszczół narażonych jest na zginięcie. Pomimo, że przebywają one w swoim kłębku, długie utrzymywanie się na powietrzu zbyt niskich temperatur może spowodować częściowe lub całkowite wyginięcie pszczół.

Dlaczego pszczoły giną?

Tematyką wyginięcia pszczół zaczęto szerzej zajmować się w wyniku badań stwierdzających, że stworzeń tych jest coraz mniej. Być może jest to wynik ogólnej globalizacji lub dużego zanieczyszczenia środowiska naturalnego.

Was this helpful?

0 / 0