Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Każdy czasem lubi dobrze zjeść. Nie zawsze jednak mamy wystarczająco czasu i chęci, by spędzić cały dzień w kuchni – wtedy udajemy się do baru szybkiej obsługi bądź restauracji. Mimo to warto znać podstawowe przepisy prostych dań – dzięki temu możemy urozmaicić nasz jadłospis. A jeśli owe danie nie będzie zbyt czasochłonne możemy także zaskoczyć naszych znajomych. Dziś więc dowiemy się co to jest risotto i jak się je robi!
Risotto jest dość popularną i bardzo smaczną włoską potrawą. Nie wiadomo dokładnie skąd w tym kraju wzięło się danie z ryżu, jednak wielu badaczy jest zdania, że zostało ono przywiezione z Chin do Włoch przez Marco Polo, podczas jednej z jego wypraw.
Jak już zostało wspomniane, głównym składnikiem risotto jest ryż. Smaży się go na tłuszczu, dodając czosnek, czasem masło lub cebulę. Ponadto danie to należy gotować na białym winie lub innym wytrawnym alkoholu oraz po odparowaniu ugotować na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Brzmi to wszystko dość skomplikowanie, jednak tak naprawdę opiera się na przekładaniu ryżu z patelni do garnka i dodawaniu odpowiednich przypraw. Gdy już ryż zostanie ugotowany należy go wymieszać ze startym serem oraz wybranym składnikiem, który nada mu lekką konsystencję – na przykład masłem, jogurtem, śmietaną.
Risotto można podawać na wiele różnych sposobów, w zależności od tego co lubimy. Oczywiście każdy może do niego dodać to, co lubi najbardziej – świetnym rozwiązaniem wydaje się drobno pokrojone, ulubione mięso. Jednak risotto równie wspaniale smakuje przyrządzone tylko z użyciem warzyw. Obowiązkowo trzeba spróbować risotto z cukinią! Jest wyborne! Można też po prostu zrobić risotto z warzywami, dodając do niego te, które się lubi najbardziej, całą warzywną mieszankę. Ponadto polecam wypróbować także risotto z owocami morza, risotto z grzybami, risotto z kurczakiem, risotto z dynią, risotto z tuńczykiem.
Risotto nie jest ani daniem skomplikowanym, ani szczególnie kalorycznym. Możliwe, że przepis wydaje się straszny – warto jednak spróbować je stworzyć, by odkryć jak w rzeczywistości jest prosty. To danie prosto z Włoch potrafi zachwycić najbardziej wyrafinowane podniebienia – odwagi i garnki w dłoń!
Was this helpful?
0 / 0