Roladki schabowe

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Schab króluje w polskiej kuchni niemal niepodzielnie. Ten rodzaj mięsa jest wykorzystywany do przyrządzania kotletów, bitek, gulaszów oraz roladek. Jego smak jest wyrazisty i idealnie komponuje się z wieloma różnymi składnikami, w tym także z owocami, oczywiście suszonymi. Niestety nie można przyrządzać go na grillu, ponieważ dość łatwo i szybko wysycha, choć w odpowiedniej marynacie zachowa swoją soczystość i sprężystą konsystencję.

Podajemy tradycyjną recepturę na roladki schabowe z szynką i boczkiem, która zdobędzie serca wszystkich naszych domowników oraz zaproszonych gości.

Musimy sobie przygotować: – siedemdziesiąt dag dobrej jakości schabu z kością, – dziesięć dag gotowanej szynki, – pięć dag wędzonego boczku, – dwadzieścia dag włoszczyzny, – jedną dużą cebulę, – pięć dag tłuszczu, – kilka łyżek dobrej musztardy o wyrazistym smaku (najlepiej Dijon, choć może być także nasza poczciwa sarepska) – pół szklanki śmietany

– sól i świeżo zmielony pieprz.

Nawiązując do tego ostatniego składnika, naprawdę warto przekonać się do świeżo mielonego pieprzu. Jest on o wiele bardziej aromatyczny, niż ten zmielony, który kupujemy w torebkach. Jeśli w młynku umieścimy kilka rodzajów kolorowego pieprzu (zielonego, czerwonego, czarnego i białego), to oprószona nim potrawa zyska również walor estetyczny. Zakup młynka to wydatek rzędu 20 złotych, więc chyba można sobie pozwolić na taką ekstrawagancję.

Przystępujemy do przygotowywania naszej roladki. Mięso dokładnie płuczemy, wyjmujemy kości, obieramy ze ścięgien i rozcinamy wzdłuż włókien taki sposób, aby powstał płaski prostokąt. Traktujemy mięso tłuczkiem, jednak najpierw przykrywamy je folią spożywczą. Dzięki temu nie zniszczymy struktury a schab nie będzie się, mówiąc brzydko, rozbryzgiwał po ścianach. Następnie mięso solimy i szpikujemy pokrojonym w słupki boczkiem. Aby boczek łatwiej wchodził w mięso, możemy go lekko zamrozić. Będzie twardy i z łatwością przebije się przez włókna. Następnie z czułością smarujemy mięso musztardą (nie żałujemy!) i obkładamy plastrami szynki. Zwijamy mocno w rulon, starannie obwiązujemy sparzonym sznurkiem lub gruba bawełnianą nicią, jeszcze raz solimy. Oprószamy roladkę mąką i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do rondla i podlewamy połową szklanki wody, po czym przykrywamy i dusimy do miękkości. Warzywa myjemy i wraz z pokrojoną w plastry cebulą wrzucamy do garnka. Wodę, która wyparuje w trakcie duszenia, należy uzupełniać. Mięso wyjąć z rondla a miękkie warzywa przetrzeć przez gęste sito. Doprawić sos jarzynowy sola i pieprzem i jeszcze raz zagotować, dodając na koniec śmietanę. Usunąć sznurek z mięsa i pokroić roladę na dość grube plastry. Podawać oblane sosem w towarzystwie gniecionych ziemniaków, frytek lub klusek śląskich i z sałatami lub surówkami.

Roladę można również nadziewać dodatkowo suszonymi śliwkami lub morelami. Słodycz owoców idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem mięsa. Taka wersja najczęściej gości na naszych stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Warto poznać również przepis na roladki schabowe z pieczarkami, roladki schabowe z serem, roladki schabowe ze szpinakiem. Idealnym dodatkiem do rolady schabowej są również ciemne sosy pieczeniowe o zawiesistej, kremowej konsystencji. Jeden kęs takiej pychoty i zapominamy o otaczającym nas świecie oraz problemach dręczących naszą duszę. Zatem do garnków i smacznego!

Was this helpful?

0 / 0