Rosół z kury

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Rosół z kury to niezagęszczana zupa przygotowana na wywarze mięsno-warzywnym. Zazwyczaj gotowana na drobiu, jednak możliwa również do wykonania z innego rodzaju mięsa np. wołowiny. Jako dodatek do rosołu podaje się zwykle makaron nitki, makaron wstążki, makaron domowej roboty lub kluseczki. Niektórzy preferują natomiast rosół z ziemniakami. Przygotowanie rosołu wymaga dłuższego czasu, gdyż głównie polega na gotowaniu mięsa z dodawanymi zestawami warzyw, zwanymi popularnie włoszczyzną.

Pochodzenie rosołu

Pochodzenie nazwy rosół wywodzi się z pierwotnych czasów, kiedy to mięsa gotowano w celu konserwowania poprzez zasolenie oraz wysuszenie. W tamtejszych czasach taki rodzaj wywaru nazywano “rozsol”, skąd pochodzi dzisiejsza nazwa w uproszczonej formie rosół. Rosół zalicza się również do narodowych potraw polskich, która gości na bardzo wielu stołach podczas niedzielnych obiadów.

Rosół z kury – przepis

Potrzebne składniki do przygotowania rosołu:

• Mięso z kury (kura, porcja rosołowa lub inne części z kury) • Pęczek włoszczyzny (pietruszka, marchewka, gałązki zielonego selera) • 0,5 cebulki • Posiekana natka pietruszki

• Sól i pieprz dla smaku

Przygotowanie

Do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody i zagotować. Dodać do wrzątku umyte i wyczyszczone mięso i gotować. Następnie zszumować wywar (czyli usunąć powstałą “brudną” pianę z wywaru, dzięki temu rosół nie będzie mętny) i ponownie włączyć do gotowania na małym ogniu, by rosół przybrał klarowny kolorek. Mięso gotujemy tak długo aż będzie prawie miękkie. Do mięska dodajemy umytą włoszczyznę i doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy aż mięso i warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania do rosołu dodajemy uprażona cebulkę, która podkreśli smak zupy. Gotowe mięsko i warzywa wyciągamy z rosołu, nie powinny pozostać w wywarze gdyż zepsują jego smak. Do gorącego jeszcze wywaru dodajemy seler i makaron lub kluseczki. Rosół podajemy z posiekana na wierch natką pietruszki.

Dziś rodzajów rosołu jest bardzo wiele, każdy gotuje i przyprawia według własnego uznania. Dla ułatwienia dodawane są kostki rosołowe, przyprawy do rosołu np. wegetę i inne tego typu dodatki. Może być także rosół z kury i wołowiny, rosół z kury i wieprzowiny, rosół wegetariański i Mimo iż rosół nadal jest jedna z podstawowych potraw w każdym domu, dziś każdy podaje ją w inny sposób i przyprawia na dowolny sposób tworząc własny tradycyjny smak. Ponadto rosół z kury ma bardzo dobre właściwości odżywcze, zwłaszcza wtedy, gry przeholujemy z alkoholem.

Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0