Choć wolimy mięsa, warto od czasu do czasu zamienić je na ryby, choćby ze względu na ich wartości odżywcze. Jeśli nie macie pomysłów jak można przyrządzić w fajny sposób ryby, oto przepisy na pieczoną rybę.
Ryba pieczona w folii
Składniki:
– filety z pangi (ilość dopasowana do potrzeb), – pęczek natki pietruszki, – pół cytryny ( cała jeśli ryby jest dużo), – odrobinę curry, – ewentualnie sól, – folia aluminiowa ( przygotować tyle kawałków folii ile jest filetów).
Sposób przygotowania:
Wcześniej rozmrozić filety, na następnie odsączyć z wody ręcznikiem papierowym. W ten sposób przygotowane filety należy skropić obficie sokiem z cytryny, posypać solą (jeśli koniecznie chcemy użyć soli) oraz curry (więcej jeśli bez soli, mniej jeśli filety posolimy). Każdy kawałek foli zgiąć wzdłuż na pół, na jednej części układać rybę, posypać natką pietruszki. Rybkę przykryć drugą częścią folii i szczelnie pozawijać brzegi. Układać filet na blaszce obok siebie. Piec w temperaturze 200°C, około 20 minut.
Ryba pieczona z warzywami
Składniki:
– 4 mrożone filety rybne ( ok. ½ kg), np. z dorsza, – ½ kg mrożonych warzyw, – mała cebula, – 1 posiekany ząbek czosnku, – 1 łyżeczka soku z cytryny, – 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, – 1 łyżeczka koperku.
Sposób przygotowania:
Wstępnie filety ułożyć na folii aluminiowej. Mrożone warzywa wymieszać z posiekanym czosnkiem i cebulą, a następnie umieścić na foli, tak, aby otaczały rybę. Całość skropić sokiem z cytryny, a na wierzchu posypać koperkiem i pietruszką. Tak przygotowaną potrawę szczelnie owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ryba pieczona w rękawie
Składniki:
– 3 płaty ryby (wg uznania), – 2 ząbki czosnku, – mała cebulka, – bazylia, – pieprz czarny, – majeranek, – sól.
Sposób przygotowania:
Umytą rybę kroimy w nieduże kawałki i smarujemy całą czosnkiem. Posyp dokładnie ziołami, doprawiając delikatnie pieprzem i solą. Następnie umieść na wierzchu plasterki cebuli. Wkładamy do rękawa, który najlepiej umieścić w jakiejś blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po około 25 minutach rybka jest gotowa.
Ryba pieczona ze szpinakiem
Składniki:
– 30 dkg ryby np. łososia, – 5 rozmrożonych kostek szpinaku, – oliwa, – sól, – pieprz, – naturalna Vegeta, – 1 opakowanie fix ryba w sosie śmietanowo- koperkowym, – 200ml jogurtu naturalnego, – 50 ml wody.
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwa, posypać przyprawami, na wierzch położyć rozmrożony szpinak. Fix rozmieszać z jogurtem oraz wodą. Polać rybę i piec 30 min w 200 ° C.
Ryba pieczona z pieczarkami
Składniki:
– 1 kg ryby ( np. karp), – 25 dag pieczarek, – 6 dag masła, – 1 cebula, – sól, – pieprz, – sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną całą rybę lub gotowe filety posolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny, a następnie ułożyć na wysmarowanym masłem ogniotrwałym półmisku. Umyte pieczarki pokrajać w ćwiartki, cebulę pokrajać w drobną kostkę. Posypać nimi rybę, położyć na wierzchu kawałki masła i na 30 minut przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika. Upieczoną rybę podawać na półmisku w którym się zapiekała ustawionym na tacy. Posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podać. Rybę pokroić już na stole.
Was this helpful?
0 / 0