Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Sałatka gyros od pewnego czasu święci ogromne triumfy wśród Polaków. Swą popularność zawdzięcza potrawce mięsnej o tej samej nazwie, sprzedawanej w barach szybkiej obsługi, podawanej w chlebkach pita lub pszennych plackach z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego, albo też z frytkami i surówką. Dobrze przyrządzony gyros jest naprawdę wyśmienitą potrawą, jednak w restauracjach typu fast-food rzadko kiedy można znaleźć potrawy, które spełniałyby wysokie standardy kulinarne. Sałatka gyros z powodzeniem może służyć jako osobne danie. Najczęściej serwuje się ją podczas przyjęć w ogródkach, przy grillu, lub na obiad, z frytkami lub grzankami serowo-czosnkowymi.
Sałatka gyros z kurczakiem
Do przygotowania potrzebujemy :
– niewielkiej kapusty pekińskiej, – podwójny filet z piersi kurczaka, – pięć ogórków konserwowych, – marynowaną cebulkę w słoiku, – puszkę kukurydzy, – po jednym strąku czerwonej i żółtej papryki, – przyprawę do gyrosa, – sól, – świeżo zmielony pieprz,
– ketchup i majonez.
Zaczynamy od posiekania kapusty pekińskiej. Ważne, żeby była drobno pokrojona, więc można po prostu zetrzeć ją na tarce (przynajmniej te twardsze części). Odstawiamy ją do osobnej miski. Będzie nam potrzebna później. Możemy teraz przystąpić do przygotowania mięsa. Kroimy piersi w dość drobne kawałki i obtaczamy je bardzo dokładnie w przyprawie do gyrosa i ketchupie. Odkładamy do lodówki, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Kroimy cebulki na pół, korniszony w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Kukurydzę odsączamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kawałki kurczaka a gdy mięso jest już dobre, zdejmujemy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. W dużej misce układamy warstwami kapustę pekińską, mięso, majonez, cebulkę, paprykę i ogórki. Postępujemy według tego schematu do momentu, aż skończą się wszystkie składniki. Na samym wierzchu powinna znajdować się kapusta. Sałatka ładnie się prezentuje, jeśli podajemy ją w przezroczystej misie, przez która widać poszczególne warstwy. Połączenie kruchych warzyw i soczystego, aromatycznego mięsa mało której osobie nie przypadnie do gustu.
Sałatkę gyros możemy podawać podczas przyjęć w gronie przyjaciół i rodziny zarówno w domu, jak i podczas tzw. garden party. Ponieważ zawiera mięso, raczej nie podawajmy jej w towarzystwie kotleta z karkówki lub spieczonej na grillowym rożnie kiełbaski. Wystarczające będzie, jeśli zaproponujemy gościom grzanki z masłem szałwiowym lub czosnkowym. Gyrosa możemy także serwować z kruchą sałatą lodową, serem typu feta, ogórkiem wężowym, świeżym pomidorem i krążkami czerwonej cebuli. Mięso jest bardzo aromatyczne i doprawione, więc reszta składników nie wymaga już zbyt wielu dodatków smakowych. Wybornie smakuje sałatka gyros z makaronem, sałatka gyros z sosem czosnkowym. Przepis na tę sałatkę zyskuje coraz większą popularność i rzadko które przyjęcie czy spotkanie towarzyskie odbywa się bez niej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie przyrządźcie sobie tę sałatkę. Nie pożałujecie z pewnością, więc najlepiej od razu zabierzcie się do jej przygotowania.
Was this helpful?
0 / 0