Sałatka z ogórków

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Sałatka z ogórków

Lato to najlepszy czas na dbanie o zdrowie i piękną sylwetkę. Bazary wypełnione smacznymi i zdrowymi warzywami aż proszą się by przygotować z nich coś smacznego. Nie musisz monotonnie podawać w domu mięsa, ziemniaków i surówki, zrób coś nowego zaskakując pozostałych domowników. Proponuję Wam wszelkiego rodzaju sałatkę z ogórków, która doskonale nada się do podania na grillu, do obiadu, a także jako przekąska w pracy. Nie tylko naładuje Wasz organizm witaminami ale i pomoże zadbać o lepszą i zgrabniejszą sylwetkę. Przepisy na sałatki z ogórków z różnego rodzaju dodatkami.

Sałatka z ogórków świeżych

Składniki:

– 4 kg ogórków, – ½ kg cebuli, – 20 dag marchewki, – 20 dag pietruszki z natką, – 20 ziarenek ziela angielskiego, – 20 ziarenek pieprzu, – 5 goździków, – 1 szklanka octu 10%, – 1 szklanka oleju, – 1 szklanka cukru, – 3 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Warzywa, a więc marchew, ogórki oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (warzywa ścieramy ze skórką). Natkę pietruszki drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa razem mieszamy i dodajemy do nich przyprawy, mieszamy ponownie. Odstawiamy w ten sposób przygotowaną sałatkę na około 24 godziny. Przekładamy do czystych i wysuszonych słoików. Pasteryzujemy około 10 minut i chowamy na zimę.

Sałatka z ogórków konserwowych

Składniki:

– 30 dag konserwowych ogórków, – 10 dag szynki w plasterkach (np. drobiowej z indyka), – ½ małej cebuli (ok. 3 dag), – 2 jajka, – 1 ½ łyżki musztardy, – 1 ½ łyżki jogurtu naturalnego, – sól morska, – pieprz.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od skrojenia w kosteczkę ogórków konserwowych, które następnie odsączamy od soku. Szynkę oraz cebulę również kroimy w kostkę. Jajka wstępnie gotujemy na twardo, po wystudzeniu kroimy również w kostkę. Do miski przekładamy pokrojone składniki, dodajemy musztardę oraz jogurt naturalny. Przyprawiamy mieszankę do smaku i wkładamy sałatkę do lodówki na około 30-40 minut.

Sałatka z ogórków małosolnych

Składniki:

– 3-4 ogórki małosolne, – 2 pomidory, – 1 papryka, – 5-10 dkg sera żółtego, – parę listków sałaty głowiastej lub kapusty pekińskiej, – kilka rzodkiewek, – 2-4 jajka.  – czerwony winegret:  – 1-1,5 łyżki oliwy, – 1/4 łyżeczki octu, – łyżeczka musztardy, – sól, – pieprz, – cukier, – 2 łyżki soku z buraków. Sposób przygotowania:

Warzywa drobno kroimy. Mieszamy składniki do sosy winegret i łączymy z warzywami. Całość dokładnie mieszamy.

Sałatka z ogórków kiszonych

Składniki:

– 4-5 sztuk dużych ogórków kiszonych, – 2 sztuki średniej cebuli czerwonej, – Oliwa z oliwek, – Sól, – Pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz ogórki obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy sola(delikatnie) oraz pieprzem. Wstawiamy do lodówki na około 60 minut.

Sałatka z ogórków i pomidorów oraz rzodkiewki

Składniki:

– 2 pomidory, – Ogórek, – Cebulka dymka (najlepiej razem z piórkami), – 4 rzodkiewki, – 5 łyżek gęstej śmietany, – Sól, – Pieprz.

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Szczypior drobno siekamy. Mieszamy wszystko dodając sól i pieprz, a także śmietanę. Ponownie mieszamy.

Was this helpful?

0 / 0