Sałatka z tuńczyka

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Sałatka z tuńczyka to mało skomplikowana potrawa o bardzo ciekawym smaku. Podaje się ją zazwyczaj w charakterze pasty do kanapek, choć wybornie smakuje także bez żadnych dodatków. Choć jest to danie śniadaniowo – kolacyjne, to można je podać również na przyjęciach. W wersji bardziej nowoczesnej, serwuje się ją z chipsami kukurydzianymi lub ziemniaczanymi, wtedy występuje ona w charakterze dipu. Cenimy sałatkę z tuńczyka przede wszystkim za doskonały smak, jednak naszej uwadze nie może umknąć także bogactwo witamin i składników odżywczych, których ona dostarcza. Zabierzmy się zatem do jej przygotowania.

Sałatka z tuńczyka i jajek

Potrzebne nam będą:

– dwie puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach, – pół puszki drobnej kukurydzy, – dwa ugotowane na twardo jajka, – dwa średniej wielkości kiszone ogórki, – łyżka masła, – świeża natka pietruszki, – czerwona cebula, – koper, – majonez, – sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Jeśli nie przepadamy za tuńczykiem, to możemy użyć wędzonej makreli – również będzie pyszne.

Przystępujemy do przygotowania naszej sałatki. Odsączamy tuńczyka i za pomocą widelca dzielimy na mniejsze cząstki. Jajka obieramy z łupinek i drobno siekamy. Ważne, żebyśmy zrobili to, kiedy jeszcze będą ciepłe, ponieważ musimy wymieszać je z masłem, a to łatwiej i szybciej się roztopi, jeśli jaja nie wystygną. Po posiekaniu mieszamy zatem jaja z masłem na kremową masę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czerwoną cebulkę drobniutko siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Siekamy natkę i koper. W dużej misce mieszamy tuńczyka z kukurydzą, ogórkiem, jajkami, cebulą i zielenina. Dodajemy mniej więcej pięć łyżek majonezu i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Sałatka jest już gotowa. Wstawiamy ją teraz do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki zdążyły się połączyć i podajemy z chlebem, grzankami lub innymi dodatkami.

Doskonałe w sałatce z tuńczyka jest to, że naprawdę szybko się ją robi. Nie jest również droga, więc można ją z powodzeniem przyrządzać nawet kilka razy w tygodniu. W innej wersji możemy wzbogacić ją o starty żółty ser (najlepiej taki o ostrym, wyrazistym smaku, takim jak np. cheddar) lub kremowy serek topiony. Doskonały efekt osiągniemy, jeśli zrobimy grzanki pokryte tą sałatką – pastą i zapieczemy je w piekarniku. Jeśli lubimy nutę orzechową w potrawach, możemy do sałatki dodać prażone ziarna słonecznika lub prażone, posiekane orzechy włoskie. Ryba doskonale komponuje się z aromatem orzechowym. Wielbiciele grzybów z pewnością krzykną z zachwytu, jeśli zaserwujemy im sałatkę z tuńczyka z podsmażonymi pieczarkami z dodatkiem czosnku. Pysznie smakuje także sałatka z tuńczyka z ryżem, sałatka z tuńczyka z makaronem, sałatka z tuńczyka z ananasem, sałatka z tuńczyka i kukurydzy, sałatka z tuńczyka i sera, sałatka z tuńczyka bez majonezu. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele. Wystarczy odrobina fantazji i przede wszystkim chęci, żeby z kilku prostych składników zrobić potrawę, która podbijemy serca i żołądki naszych najbliższych i przyjaciół. W kuchni nie ma ograniczeń. Można dowolnie łączyć smaki i aromaty, nawet jeśli pozornie w ogóle do siebie nie pasują. Najważniejszym wyznacznikiem trafności podjętych przez nas decyzji jest efekt końcowy.

Was this helpful?

0 / 0