Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Co to są samosy? Do niedawna ja również nie miałam pojęcia, dziś jednak wiem i mogę się z wami swoją wiedza na ten temat podzielić. Samosy to pyszne pierożki wykonywane w inny niż tradycyjny sposób, wypełnione różnorodnym nadzieniem. Oto kilka ciekawych pomysłów na wypróbowanie tych pyszności.
Przepis na samosy
Samosy z warzywami
Składniki:
Ciasto
– 2 szklanki mąki pszennej, – ½ łyżeczki soli, – 2 łyżki oleju roślinnego, – ¾ szklanki ciepłej wody.
Nadzienie
– 2½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków,, – 1 łyżka nasion kopru włoskiego, – 1 łyżka kminu rzymskiego, – 2 łyżeczki nasion kolendry, – 3 łyżki oleju roślinnego, – ½ szklanki drobno posiekanej cebuli, – 2 ząbki czosnku zmiażdżone drobno,, – 500 g mrożonego siekanego szpinaku rozmrożonego i odciśniętego,, – ½ szklanki zielonego groszku, świeżego albo mrożonego, – sól i pieprz, – olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na początek wymieszaj w misce mąkę z solą. Wlej olej, przemieszaj ciasto i dodaj wodę. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat, a następnie zagnieć, aż będzie elastyczne, dodając mąkę w miarę potrzeby. Owiń ciasto folią plastikową i odłóż na czas przygotowywania nadzienia. Ugotuj ziemniaki bez przykrycia w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odlej i odstaw, żeby trochę przestygły. Na dużej patelni upraż nasiona kopru włoskiego, kminu rzymskiego i kolendry, aż ich zapach stanie się wyczuwalny. Dodaj 3 łyżki oliwy i posiekaną cebulę i podsmażaj, aż cebula zrobi się szklista, ale nie zrumieniona. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę. Dodaj szpinak, groszek i ziemniaki i mieszaj, lekko je ugniatając, aż powstanie farsz. Dopraw do smaku i odstaw do wystygnięcia. Podziel ciasto na 12 równych części i z każdej uformuj kulkę. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj kółka z ciasta o średnicy 15 cm i przetnij każde na pół. Zwijaj połówki w rożki, sklejając brzegi. Trzymając rożek w dłoni nakładaj porcję farszu (ok. 2 łyżeczki). Sklejaj krawędzie samosów i odkładaj je na oprószony mąką talerz. Rozgrzej w garnku olej do smażenia (nie więcej niż ½ garnka) do temp. 175 stopni C. Ostrożnie wkładaj samosy do wrzącego oleju za pomocą łyżki cedzakowej (nie więcej niż 3-4 naraz) i smaż, aż będą złociste i chrupiące (ok. 3-4 min). Odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Samosy z kurczakiem
Składniki:
Farsz
– 2 piersi z kurczaka, – 2 średnie cebule, – proszek curry, – 3-4 łyżki gęstej śmietany, – tłuszcz do smażenia, – sól, – pieprz.
Ciasto
– jajko, – 1-2 szklanki mąki, – 3-4 łyżki masła, – Sól, – tłuszcz.
Sposób przygotowania:
Na początek zaczniemy od nadzienia z kurczaka, którego wstępnie kroimy na małe kawałki. Następnie smażymy na dużym ogniu przez krótki czas aby był soczysty. Osobno smażymy posiekaną cebulę i mieszamy z kurczakiem. Dodajemy śmietanę, curry, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Czas na ciasto. Zagniatamy ciasto jak na makaron i dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy najcieniej jak się uda. Płaty tak rozwałkowanego ciasta smarujemy cienko roztopionym masłem. Układamy na siebie i jeszcze raz wałkujemy tak by powstał „tort” na grubość odpowiednią do lepienia pierogów.
Wycinamy małe trójkątne pierożki po czym nadziewamy farszem i sklejamy dokładnie. Tak przygotowane pierożki smażymy we fryturze na złoty kolor.
Samosy indyjskie
Składniki:
Ciasto
– 500 g mąki, – łyżeczka soli, – łyżeczka kminku, – pół łyżeczki proszku do pieczenia, – 30 g miękkiego masła, – 4 łyżki jogurtu naturalnego.
Farsz
– 500 g mięsa mielonego, – puszka zielonego groszku, – 1 mała cebula, – 2 ząbki czosnku, – 2 łyżeczki kolendry, – pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, – pół łyżeczki chili, – łyżeczka curry, – 4 łyżki wody, – sól, – pieprz, – olej słonecznikowy do smażenia.
Chutney
– 2 pomidory, – 1 czerwona papryka, – 2 jabłka, – 2 ząbki czosnku, – 2 małe cebule, – łyżka sosu Sambal Oelek lub papryczka chilli, – 1/4 szklanki octu winnego, – łyżka octu balsamicznego, – łyżka sproszkowanego imbiru, – 4 łyżeczki cukru, – sól, – pieprz.
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę. Wymieszać ją z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jogurt. Zagnieść ciasto (ok. 5 minut). Rozwałkować na grubość ok. 2 mm lub cieniej. Wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Przeciąć je na pół i lekko każdą połówkę rozwałkowujemy. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej (lub ghee). Zrumienić drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, groszek, przyprawy. Na mięso naciskać widelcem tak, aby utworzyły się małe kawałeczki. Smażyć przez 7 min. Następnie podlać mięso wodą i dusić przez ok. 10 minut. Uformować pierożki. Rozgrzać na patelni olej. Smażyć pierożki na złoty kolor (ok. 3 minut) z każdej strony. Pierożki samosa doskonale smakują z chutneyem.
Pomidory obrać ze skórki (najlepiej sparzyć je wrzątkiem). Pokroić w ósemki. Posiekać paprykę i cebulę. Obrać jabłka i pokroić je w „szesnastki”. Włożyć wszystko do garnka. Dodać drobno pokrojony czosnek, ocet balsamiczny i winny, Sambal Oelek, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 45 minut. Gorący sos przełożyć do słoików i mocno zamknąć (można na 10 min. odwrócić wieczkiem do dołu). Pozostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Samosy z ziemniakami i groszkiem
Składniki:
– 300 g mąki, – 4 łyżki oleju, – 200 ml wody, – łyżeczka soli, – 4 średnie ziemniaki, – 1/2 szklanki groszku, – 1/2 średniej cebuli – 2 cm kawałek imbiru, – kumin, – kolendra, – słodka i ostra papryka, – kurkuma.
Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie: ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo (ok. 15 min). Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub ghee, na jeszcze zimny tłuszcz wrzucić przyprawy i imbir, chwilę podsmażyć. Dodać cebulę, kiedy trochę się zeszkli, ziemniaki i groszek. Smażyć, aż groszek zmięknie. Dosolić. Nie podaję ilości przypraw, bo zawsze sypię „na oko”, ale moim zdaniem wszystkiego ok. 1/2 łyżeczki, tylko ostrej papryki mniej, chyba że lubicie. Składniki ciasta zagnieść. Ciasto ma być dość miękkie, ale nieklejące. Podzielić je na 8-10 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na koło o średnicy ok. 12 cm, podzielić na pół. Nałożyć farsz i złożyć zgodnie z instrukcją obrazkową. Gotowe samosy smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Można też upiec w piekarniku ok. 20 min. w 180 stopniach C. Żeby pierożki za bardzo się nie zeschły, z obu stron posmarowałam je olejem. Jeżeli macie tak samo kiepski piekarnik jak ja i po większej części pieczenia okaże się, że tylko dolna część pierożka jest przyrumieniona, to po prostu je obróćcie.
Was this helpful?
0 / 0