Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Seitan – co to jest?
Seitan to chińskie mięso, przygotowywane samodzielnie, choć jest łatwe w przygotowaniu zabiera bardzo dużo czasu. Seitan zawiera wysoką ilość białka, można powiedzieć, że ten kotlet to wyłącznie przyprawiony gluten. W ten sposób przyrządzony można piec, grillować, smażyć, wędzić i co tylko nam przyjdzie do głowy. Seitan podajemy z ryżem, ziemniakami, chlebem, makaronem lub sałatkami czy samymi warzywami.
Seitan – jak przyrządzić?
Składniki:
– Mąka pszenna, – Woda, – Przyprawy, – Sos sojowy,
– Olej.
Sposób przygotowania:
Na początek dowolną ilość mąki zagnieść w misce lub dużym garnku tak, aby ciasto kleiło się do rąk, ale nie rozlewało się. Odstawić na pół godziny. Ciasto zalać wodą i jednostajnie ugniatać tak, żeby masa pozostała w jednym kawałku. Gdy na dłoniach pojawi się biały osad, wodę wylać i wlać czystą wodę i tak w kółko, aż z masy zostanie żółtawa, gumowa kula. Będzie znaczyło to, że otrzymaliśmy już gluten. Pod koniec można robić to w durszlaku. Następnie gumową kulę gotować w mocno osolonej wodzie (gdy wypłynie na wierzch, gotować jeszcze około 15 min.). Po wyjęciu zauważymy, że seitan fakturą i innymi parametrami fizycznymi przypomina mięso. Teraz seitan porozrywać lub pociąć na dowolnej wielkości kawałki, natrzeć przyprawami i oliwą (przyprawy dobrać dowolnie, wskazany jest sos sojowy). Gdy chcemy, żeby seitan jeszcze bardziej przesiąknął przyprawami, przyrządzamy marynatę z oliwy i przypraw i zostawiamy w niej seitanowe kawałki na kilka godzin.
Seitan – wartości odżywcze W 100g mieści się: – 114 kcal, – 20 g białka, – 3,60g węglowodanów,
– 2,10 g tłuszczu.
Seitan – smak
Seitan sam w sobie nie ma konkretnego smaku, jednak przyprawiony według uznania będzie smakował tak jak przyprawimy ulubionymi przyprawami czy wzbogacimy ulubionymi dodatkami.
Was this helpful?
0 / 0