Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Ser feta to odmiana bałkańskiego sera, jego odpowiedniki produkowane są w Grecji, Albanii i Bułgarii. I choć ser jest produkowany w kilku miejscach, to Grecja w 2007 roku zastrzegła sobie jego ogólną nazwę „feta”.
Ser feta – wartości odżywcze
Ser feta powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. W niektórych odmianach mleko owcze jest mieszane z 30% mleka koziego. Ser nie jest ani barwiony ani też nie dopuszcza się do niego żadnych środków konserwujących. Ser feta w celu osiągnięcia stanu dojrzałości musi odleżeć około trzech miesięcy. Ser feta to rodzaj sera miękkiego, który zawiera około 40% tłuszczu. Należy do serów kruchych, który w celu roztopienia musi zasięgnąć wysokiej temperatury.
Ser feta – przepisy
Sałatka grecka
Składniki:
– 2 pomidory (lub kilka pomidorków koktajlowych), – Zielony ogórek, – Cebula, – Ser feta (opakowanie ), – Czarne oliwki, – Oliwa z oliwek, – Przyprawy, – Sok z cytryny.
Warzywa kroimy w kostkę. Cebule kroimy w plastry (piórka) i mieszamy z warzywami. Dodajemy oliwki i pokrojony wcześniej w kostkę ser feta. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.
Sałatka z fetą i jajkiem
Składniki:
– Sałata lodowa, – Ser feta (opakowanie), – Pomidorki koktajlowe, – Zielony ogórek, – 4-5 jaj, – Kukurydza, – Śmietana, – Majonez, – 10 ząbków czosnku, – Przyprawa koperkowo- ziołowa, – Oliwa z oliwek.
Do wysokiego naczynia skubiemy sałatę lodową na kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ogórka zaś kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do pokrojonych warzyw. Do naczynia z pozostałymi składnikami wrzucamy puszkę kukurydzy. Ugotowane jajka kroimy na ósemki i układamy na samym wierzchu naczynia, przykrywając poprzednie składniki.
Sos
Do osobnego naczynia dajemy 5 łyżek majonezu i odrobinę śmietany, by uzyskać średnio gęstą konsystencję. Wyciskamy czosnek i dodajemy do otrzymanej konsystencji kremowej. Mieszamy dokładnie. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. Przyprawiamy przyprawą koperkowo- ziołową i dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę przed samym podaniem.
Was this helpful?
0 / 0