Ser zapiekany

Ser zapiekany w panierce

Składniki:

– ser żółty np. gouda – ważne, żeby był jak najtwardszy (ilość dowolna), – 1 jajko, – sól, – pieprz, – bułka tarta, – ulubione przyprawy, – olej.

Sposób przygotowania:

Wstępnie ser żółty kroimy w grube plastry jak kotlety i maczamy w jajku oraz bułce. Jeśli lubimy przyprawy, można panierkę przyprawić np. sezamem, chili, wg. gustu. Smażymy na głębokim oleju. Gotowy ser podajemy z dipami i chrupiącymi warzywami.

Ser zapiekany w cieście francuskim

Składniki:

– 3 szklanki sera feta rozdrobnionego, – 1 szklanka sera tarty łagodnego, – ¼ śmietany 18%, – 2 łyżki masła roztopionego, – 2 jajka, – pieprz do smaku, – żółtko z wodą, – sezam, – ciasto francuskie.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w markecie. Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać. W każdy krążek włożyć po łyżce nadzienia, zmoczyć brzegi wodą (lepiej się zlepiają) i zlepić, a następnie przycisnąć widelcem brzegi, nakłuć ich wierzch dwa razy. W ten sposób można je trzymać w zamrażalniku około 6-ciu miesięcy. Posmarować wierzch jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C około 30-35 minut, aż dobrze będą zrumienione. Podawać na ciepło.

Zapiekany ser camembert

Składniki:

– ciasto francuskie, – ser camembert, – konfitura żurawinowa, – suszona żurawina, – jajko.

Sposób przygotowania:

Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a zapiekany ser, bardzo smaczny. Serek camembert rozkroić na małe porcje. Każdy z nich ułożyć na płacie ciasta francuskiego rozkrojoną częścią do góry i posmarować łyżeczką konfitury żurawinowej. Na każdy krążek dodać suszoną żurawinę i zawinąć rogi w kopertę. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 °C, piec ok. 12 min. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Ser zapiekany po czesku

Składniki:

– 400 gram sera (ementaler lub edamski), – Olej, – Mąka, – 2 jajka, – bułka tarta, – sól, – pieprz, – mielona słodka papryka – mleko.

Sposób przygotowania:

Ser kroimy w plastry, przyprawiamy i obtaczamy w panierce (mąka, jajka roztrzepane z mlekiem solą i pieprzem, bułka tarta), smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistej barwy. Podajemy na przykład z frytkami i sosem tatarskim.

Ser zapiekany – kalorie

Ser zapiekany ma około 60kcal.

Was this helpful?

0 / 0