Shoarma (właściwie szałarma) to pochodzące z Bliskiego Wschodu danie, które może mieć wiele postaci i być robione z różnych składników, w zależności od kraju pochodzenia, indywidualnych preferencji, dostępnych składników. Generalnie shoarma to bliskowschodni sandwicz z drobno skrawanymi kawałkami mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego bądź mieszanego. Mięso takie umieszcza się płatami na rożnie obrotowym, gdzie może być opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Shoarma to podstawowe danie fast – food na Bliskim Wschodzie, zdobywa jednak coraz większą popularność na całym świecie. Shoarma ma różne nazwy, zależnie od kraju występowania. W Grecji dania takie nazywają się gyros, w Armenii tarna, natomiast w Turcji to doner kebab. W zasadzie shoarma znaczy to samo co kebab, różnice są bardzo niewielkie.
Shoarmę przygotowuje się poprzez nabicie płatów mięsa na obrotowy ruszt (umieszczony pionowo), spotyka się również umieszczane na szczycie plastry pomidorów, cebuli, stosowane dla dodania aromatu. Shoarmę tradycyjnie opiekało się nad płonącym drewnem, obecnie w barach i restauracjach używa się płomienia gazowego lub opiekania rozgrzanymi spiralami. Gdy mięso jest gotowe, skrawa się je nożem lub kulinarną piłką elektryczną na tacę umieszczoną pod rusztem. Skrawki mięsa nakłada się do bułki czy zawija w ciasto typu tortilla, tworząc tzw. wrapa. Do potrawy dodaje się warzywa (np. ogórek, sałata, cebula, pomidor, ogórki kiszone i wiele innych), rozmaite sosy (zazwyczaj klient wybiera sobie ulubiony sos, różnią się one przede wszystkim ostrością) oraz przyprawy.
Mięso shoarma może być również dodatkiem do zwykłego dania, podawane z ziemniakami, frytkami, ryżem i sałatkami. Jest wiele przepisów, jak zrobić własną shoarmę. Poniżej podajemy przykładowy.
Shoarma z kurczaka – przepis
Składniki:
- 10 ziemniaków,
- 50 dag filetu z piersi kurczaka,
- 15 dag sera żółtego,
- łyżeczka marynaty do mięs (pikantnej),
- pół łyżeczki papryki chilli w proszku,
- cztery duże ząbki czosnku,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- majonez, keczup, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę (nie za drobną), solimy, pieprzymy, dodajemy marynaty i papryki, mieszamy i odstawiamy na parę godzin. Obrane ziemniaczki kroimy na frytki, smażymy w głębokim oleju.
Sos I – przeciskamy czosnek przez praskę, mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos II – mieszamy majonez i keczup w proporcji pół na pół.
Mięso smażymy na patelni do chwili, aż będzie dobrze przysmażone i chrupiące. Zdejmujemy z ognia, wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy uprzednio startym serem żółtym i zapiekamy w piekarniku. Gdy ser się roztopi i przyrumieni, wyjmujemy danie i podajemy z frytkami i sosami. Można również wzbogacić potrawę o specjalną przyprawę do shoarmy.
Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0