Tradycyjne śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku – składniki:
– 4 ładne, jędrne filety śledzi solonych (matiasy), – 2 cebule, – olej (ilość według uznania, najlepiej sporo, ok. 8 łyżek do smażenia i 4 łyżki do wymieszania), – koncentrat pomidorowy 200 g, – rodzynki lub pokrojone na mniejsze cząstki suszone śliwki (mniej więcej 2 łyżki), – 2 mniejsze kiszone ogórki, – przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, 2-3 łyżek pikantnego ketchupu, kolejne 4 łyżki oleju.
Śledzie po kaszubsku – sposób przygotowania:
Śledzie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie na kilka godzin –czas moczenia zależy od stopnia zasolenia, więc najlepiej spróbować kawałek. Można też moczyć w mleku. Cebulę kroimy w piórka lub w pół talarki i podsmażamy na sporej ilości oleju. Przyprószamy solą, czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Kiedy cebula z przyprawami zaczyna przyjemnie pachnieć, dodajemy rodzynki lub pokrojone w mniejsze kawałki suszone śliwki. Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu, a w tym czasie kroimy ogórki kiszone w drobną kostkę. Dodajemy ogórki również na patelnię. Całość podpiekamy na dość dużym ogniu, cebulka ma ściemnieć, ale nie powinna się spalić. Dodajemy koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę podsmażam i odstawiamy. Przyszedł czas na rozcieńczanie, wasza decyzja czy oliwą czy też ketchupem. Obie wersje są smaczne i warto zrobić obie, po czym samemu wyrobić sobie opinię. Można też dodać trochę tego i trochę tego. Dodajemy więc ketchup i olej, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Śledzie wyjmujemy z wody, sprawdzamy ich słoność, po czym kroimy w paski, kostkę bądź dowolne inne małe kawałki. Układamy w słoiku warstwami naprzemiennie: cebula w zalewie, śledzie, cebula… aż do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinna być warstwa cebulowa. Zakręcamy słoik, wstawiamy do lodówki i podajemy następnego dnia. Najlepsze schłodzone.
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami
Składniki:
– 1/2 kg filetów śledziowych, – 4 łyżki rodzynek, – 100 ml białego, wytrawnego wina.
Składniki do marynaty:
– 2 szklanki octu winnego, – 2 łyżeczki ziaren gorczycy, – 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, – 2 liście laurowe, – cukier, – pieprz.
Składniki do sosu:
– 2/3 szklanki ketchupu, – 2/3 szklanki oleju, – 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki, – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym garnczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, następnie trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie i odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki. Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na 2 godziny do lodówki.
Śledzie po kaszubsku na pomidorowo
Składniki:
– 1/2 kg filetów śledziowych, – 2 łyżki cukru, – 1/4 szklanki oleju, – 4 łyżki octu, – 4 łyżki koncentratu pomidorowego, – 30 dkg cebuli, – 3 ziarenka ziela ang., – 3 liście laurowe, – ziarenka gorczycy.
Sposób przygotowania:
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia po czym dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze przejdą smakiem przypraw.
Was this helpful?
0 / 0