Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Czy smaczne jedzenie koniecznie musi stanowić niekoniecznie zdrową bombę kaloryczną nasyconą tłuszczami? Nowoczesna kuchnia coraz częściej zaczyna kierować się zasadami nie tylko zaspokajania kubków smakowych ale również zadbania o zdrowie jedzącego jego kondycję w relacji długoterminowej. Jedz syto, smacznie ale zdrowo to motto nowoczesnych kucharzy, dietetyków oraz miłośników kuchni w dobrym wydaniu. Stąd też pojawiło się w języku takie pojęcie jak smażenie bez tłuszczu, czyli zdecydowanie zdrowsze. To technika związana ze sposobem przygotowywania posiłku w szczególności jego głównego elementu czyli mięsa.
Smażenie bez tłuszczu
Wbrew temu co może sądzić większość przeciętnych zjadaczy chleba, mięso niekoniecznie trzeba topić w maśle, smalcu albo oleju by faktycznie wydobyć jego walory smakowe. Idąc dalej – trzeba dodać że nie tylko smak nie zostaje tak wzbogacony to jeszcze nikną walory przygotowywanej potrawy. Cóż z tego że smażymy beztłuszczową chudą pierś kurczaka skoro pływa na skwarkach? A dodatkowo jest również obłożona grubo panierką która tłuszcz pije jak gąbka wodę. Nasycone tłuszcze to ryzyko zapadania na takie schorzenia jak nadciśnienie, cukrzyca jak również miażdżyca naczyń krwionośnych czyli przewlekłe i bardzo niebezpieczne.
Jak zatem unikać takiego błędu a jednocześnie nadal z radością zasiadać do stołu i smakować posiłek? Powinniśmy wprowadzić do naszej kuchni zasadę „lekkości” a zatem rezygnować z tłuszczu na rzecz smażenia bez niego i wcale nie jest to takie trudne. Samo smażenie bez tłuszczu wcale nie wymaga też sięgania po specjalistyczny sprzęt, czy droższe patelnie pokryte teflonem albo ceramiczne, które kupować można w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchni. Tefal, Zepter oraz inne wiodące marki kuszą rozwiązaniami właśnie jak wspomniane patelnie teflonowe i ceramiczne. Równie dobrze poradzimy sobie korzystając z naszego starego zestawu naczyń. Wystarczy iż będą miały grubsze dno i posypiemy powierzchnię patelni garścią soli. Mięso nie powinno przywierać. Dorzucenie warzyw podczas smażenia również obniża ryzyko przypalania mięsa jak również przywierania do powierzchni patelni. Obecnie na rynku dostępne są też patelnie aluminiowe z powłoką thermolon rocks która zapewnia równomierne rozgrzewanie się powierzchni co skutkuje tym iż same potrawy ładnie się podsmażają i przyrumieniają bez ryzyka iż się z jednej strony spalą a z drugiej będą prawie surowe.
Smażenie bez tłuszczu
Poza tymi technikami smażenie bez tłuszczu możliwe jest w woku – jednym z popularniejszych ostatnimi czasy naczyń. Sporych rozmiarów „miska” ze stali idealnie nadaje się do smażenia mięs, ryb oraz duszenia z nimi warzyw na modłę orientalną. Bogaty ciekawy smak i brak tłuszczu to niewątpliwie zalety tego rozwiązania. Tak samo jak pieczenie w rękawach aluminiowych. Zapomnieć możemy z ulgą o palącym się w piekarniku tłuszczu i zapryskanych szyb w piecu. Krótko mówiąc – same korzyści.
Jeżeli natomiast mają nas męczyć obawy, że smażenie bez tłuszczu będzie związane z koniecznością zmiany przepisów i poszukiwania trudnego i żmudnego nowego menu, jesteśmy w błędzie. Po pierwsze w sieci internetowej nie brakuje stron poświęconych zdrowej kuchni, jak foody.pl, gotujzdrowo.blogspot.com, na których zamieszczane są przez amatorów dobrego i smacznego jedzenia sprawdzone przepisy. Z nową jakością potraw zniknie naszą ociężałość, senność po posiłkach a wróci energia czyli zostanie ułożony porządek rzeczy takim jak powinien być. Posiłki mają nas napędzać a nie spowalniać oraz wpędzać w niebezpieczeństwa chorób. Jeżeli do zmienionej diety dołożymy dobre przyzwyczajenia aktywności fizycznej efekty przerosną nasze najśmielsze oczekiwania.
Was this helpful?
0 / 0