Sos chrzanowy

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Sos chrzanowy to doskonały dodatek do wielu dań, który nie tylko wzbogaci ich smak ale i delikatnie podkreśli. Oto kilka przepisów na sos chrzanowy.

Sos chrzanowy – przepisy

Sos chrzanowy do jajek

Składniki:

– 4 łyżki masła, – 0,5 litra mleka, – 5 łyżek mąki, – Chrzan ze słoiczka, – Koperek, – Sól, – Pieprz.

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego stopniowo mąkę intensywnie mieszając by zlikwidować wszystkie grudki. Kiedy masa będzie gładka dodajemy niewielką ilość mleka i mieszamy szybkimi ruchamy. Sos gotujemy i dodajemy do niego chrzanu, posiekany świeży koperek oraz sól i pieprz do smaku.

Sos chrzanowy na zimno

Składniki:

– ½ szklanki majonezu, – 2 łyżki utartego chrzanu, – 2 łyżki kwaśnej śmietany, – Cukier, – Sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Wymieszać majonez z chrzanem i śmietaną. Doprawić do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny.

Sos chrzanowy na ciepło

Składniki:

– 3 łyżki startego chrzanu, – 2 łyżki masła, – 1 łyżka mąki, – 2 łyżeczki soku cytrynowego, – ½ szklanki śmietany, – 1 szklanka rosołu warzywnego, – ¼ łyżeczki Pieprzu białego mielonego Prymat, – 1 łyżeczka cukru, – szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Na patelni, na maśle podsmażyć chrzan. Dodać mąkę i chwilę smażyć (nie rumienić). Wlać zimny rosół i stale mieszając gotować 3 min. Zdjąć z ognia doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i śmietaną. Podawać do sztuki mięsa, a szczególnie do mięsa gotowanego.

Sos chrzanowy doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju ryb, mięs, jajek, pieczywa, do kanapek i innych przekąsek według naszego uznania.

Was this helpful?

0 / 0