Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Sos curry pochodzi od tamilskiego słowa kari co oznacza „sos”. Nazwa „curry” w części zachodniej kraju kojarzy się bardziej z przyprawą w postaci mieszanki różnych odpowiednich przypraw proszkowanych. Curry ma wiele odmian, o jej różnorodnym smaku decyduje ilość i rodzaj dobranych przypraw, które wspólnie tworzą daną kompozycję tzw. masali.
Curry łączone najczęściej jest z: – imbirem, – kurkumą, – pieprzem czarnym – kminem rzymskim – gorczyca czarną, – chilli, – kolendrą, – cynamonem, – czosnkiem, – gałką muszkatołową, – goździkami, – kardamonem, – solą, – szalotką.
Kupując curry w sklepach nie znamy dokładnie kompozycji z jakiej powstało curry, dzielimy je raczej na te o łagodniejszym lub ostrzejszym smaku, o barwie żółtawej, czerwonej lub ciemnobrązowej o zabarwieniu ciemno-brązowym.
Sos curry – przepisy
Sos curry do kurczaka
Składniki:
– 1/2 szklanki mleka, – 1/2 szklanki bulionu wołowego, – cebula, – łyżka masła, – 2 łyżki curry, – łyżeczka mąki ziemniaczanej, – małe, słodkie jabłko (np. champion), – sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Wstępnie obieramy cebulkę i siekamy drobno. Masło wkładamy do żaroodpornej formy, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy około 2 minut w piekarniku (w mocy ok. 600 W). Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżeczką wody. Mleko, bulion, curry dokładnie razem mieszamy. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i jabłko, a następnie wszystko razem dokładnie mieszamy. Sos dodajemy do masła i podgrzewamy około 7 minut (w mocy 600 W), 1–2 razy w trakcie gotowania mieszamy. Sos przecieramy przez sito i gotujemy jeszcze około 3 minut (w mocy 600 W). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wg. własnego uznania.
Sos curry najlepiej smakuje podawany do drobiu, cielęciny oraz ryb, np. dorsza. Znakomicie i egzotycznie smakuje z dodatkiem smażonych bananów lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Sos curry z jogurtem
Składniki:
– mały kubeczek niezbyt gęstego jogurtu naturalnego, – 2 małe łyżeczki cukru, – 1 łyżka stołowa curry, – świeżo zgnieciony ząbek czosnku, – sól i przyprawa warzywna do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podajemy z ryżem, drobiem lub rybami.
Was this helpful?
0 / 0