Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Czosnek, nie ma co ukrywać, budzi kontrowersje. Kojarzy się wielu ludziom z przaśna kuchnią, pozbawioną wyrafinowania, polotu i elegancji. Niestety ten stereotyp ma silnie umotywowane podstawy. Jeszcze kilkanaście lat temu na porządku dziennym było jedzenie czosnku w nieumiarkowanych ilościach, co skutkowało, nazwijmy to eufemistycznie, charakterystycznym zapachem z ust. Kiełbasa, czosnek i cebula stanowiły podstawę diety w czasach, kiedy można było jedynie pomarzyć o tak wykwintnych składnikach, jak owoce morza, dobre ryby, szlachetne mięsa i inne wynalazki, których na szczęście teraz mamy pod dostatkiem. Stąd u wielu ludzi niechęć do wykorzystywania czosnku w swojej kuchni. Niestety, dużo przez to tracą, ponieważ czosnek w szlachetnym wydaniu stanowi wręcz magiczny eliksir, ożywiający i uatrakcyjniający smak wielu potraw. Idealnie nadaje się taki sos czosnkowy do pizzy czy do mięsa, a we włoskiej kuchni praktycznie żadne danie nie jest serwowane bez jego dodatku. Może warto przełamać się i zrezygnować ze swoich uprzedzeń?
Sos czosnkowy – przepis
Podajemy przepis na pyszny, aromatyczny sos czosnkowy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
– 8 – 10 ząbków czosnku (wybierajmy dorodne główki, najlepiej nie made in China tylko pochodzące z polskich hodowli), – kubeczek gęstego jogurtu greckiego, – świeży koper, – sól,
– świeżo zmielony kolorowy pieprz.
Czosnek drobniuteńko siekamy. Uznani szefowie kuchni odradzają używanie praski. Czosnek dużo traci przez tak obcesowe traktowanie, staje się bardziej intensywny w smaku, podczas gdy nam zależy na wydobyciu zeń jedynie tych najbardziej szlachetnych nut. Gdy już go posiekamy, możemy odrobinę zmiażdżyć go nożem i wymieszać z solą. Do odpowiednio dużej miski wlewamy nasz jogurt, po czym dodajemy posiekany drobno koper oraz czosnek. Oprószamy obficie świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mieszamy i voila! Nas sos czosnkowy jest gotowy, by opuścić kuchnię, ku uciesze zgromadzonych przy stole członków rodziny i przyjaciół.
Istnieje bardzo wiele rodzajów sosu czosnkowego. Jednym z nich jest znany jak świat długi i szeroki grecki sos tzatziki. Przygotowuje się go dokładnie w taki sam sposób, jak opisaliśmy wyżej, z tą różnicą, że dodajemy do niego także starte drobno zielone ogórki. Tzatziki idealnie pasują do pieczonej baraniny oraz rumianych, pieczonych ziemniaków. Nie stronią od niego także właściciele fast-foodów i dodają go do knyszy, gyrosów i innych „wynalazków”. Często spotykany jest także sos czosnkowy do kebaba. Trzeba przyznać, że dobry sos jest w stanie wydobyć całe dobro nawet z najgorzej przyrządzonego mięsa. Sosy czosnkowe będą stanowiły doskonały dodatek także dla pieczonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, gotowanych jaj, wędlin oraz do sałatki pomidorowej. Wystarczy plastry pomidora pokryć tym sosem i posypać obficie startym żółtym serem. Podczas przyjęć z grillem w roli głównej taka przystawka zaostrzy gościom apetyt na danie główne. Do sosu czosnkowego można dodać w dużych ilościach świeże zioła z własnego ogródka. Niebiańskie połączenie smaków pozostawia daleko w tyle przykre wspomnienia z zamierzchłych czasów.
Was this helpful?
0 / 0