Sos holenderski

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

sos-holenderski_m-7410750Sos holenderski choć w Polsce mało znany, jest nie tylko smaczny ale i doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw jak mięsa, szparagi, warzywa, jaja, ryby.

sos-holenderski-przepisy_m-3022558 Sos holenderski – przepisy

Sos holenderski tradycyjny

Składniki:

– 4 żółtka, – 200g masła, – Łyżka soku z cytryny, – Sól, – Biały pieprz.

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić, następnie zagotować i zdjąć z pieca. Łyżką cedzakową ściągamy biały nalot powstały z masła. Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. Teraz należy uważać, aby woda w garnku tylko delikatnie się gotowała. Dalej miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. (Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu). Sos wychodzi gęsty, o konsystencji majonezu. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos serwować od razu. (Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zwarzyć).

Sos holenderski z winem

Składniki:

– 3 żółtka, – 120g masła, – 125ml wody, – 125ml wytrawnego wina, – Cytryna, – Szczypta gałki muszkatołowej, – Sól, Pieprz.

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy razem wino i wywar lub wodę. Ważne jest żeby wywar został dobrany stosownie do potrawy, dla której sos przygotowujemy, tzn.: dla ryb używamy wywaru rybnego, dla mięs – mięsnego itd. Do gotującej się mieszanki dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Studzimy. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do garnka z wywarem i winem dodajemy roztrzepane żółtka i ubijamy. Wstawiamy garnek do rondla z gorącą wodą i cały czas ubijając dodajemy miękkie masło. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go łyżką soku z cytryny oraz solą i gałką muszkatołową do smaku.

Sos holenderski z serem

Składniki:

– 15 dag masła, – 3 żółtek, – 1 łyżki octu winnego, – 1½ łyżki soku z cytryny, – soli, – białego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Na początek żółtka przelewamy do miski i dodajemy do nich sól oraz pieprz. Następnie wszystko razem dokładnie łączymy i ubijamy na parze. W tym czasie w garnku klarujemy masło. Kiedy jest jeszcze ciepłe, dodajemy do żółtek, powoli ubijając. Teraz tylko wystarczy do sosu dodać ocet winny i sok z cytryny.

Was this helpful?

0 / 0