Sos koperkowy

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

sosik-koperkowy_m-9549167Sos koperkowy to bardzo dobry dodatek do wielu rodzajów dań. Najlepiej smakują z nim jajka, młode ziemniaczki, dania drobiowe, rybne. Sos koperkowy do ryby to chyba najlepszy dodatek. Specyficzny smak koperku doskonale wzbogaca smak dań. Trzeba pamiętać, żeby koperku nie gotować zbyt długo, gdyż traci on wówczas swój niepowtarzalny smak i aromat.

Koper to roślina, która zawiera najwięcej soli mineralnych spośród warzyw ogrodowych. Ma bardzo dużo wapnia, żelaza, fosforu i witaminy A, E, K, B. Koper ma bardzo dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i oddechowy, dzięki niemu pobudzane jest wydzielanie soków trawiennych oraz śluzu. Równie dobry wpływ ma koperek na kobiety karmiące (działa mlekopędnie). Ponadto stwierdzono także jego właściwości uspokajające, szczególnie polecany jest dzieciom oraz osobom starszym. Dlatego warto jak najczęściej sięgać po koper w różnej formie, czy to dodawany do ziemniaków pod koniec gotowania, czy w formie smacznych sosów.

Sos koperkowy – przepis

Sos koperkowy w swej podstawowej formie jest bardzo łatwy do zrobienia.

Potrzebne będą:

– pęczek świeżego kopru, – dwie kostki bulionowe warzywne, – gęsta śmietana, – mąka,

– pieprz i sól.

Przygotowanie: Koperek siekamy drobniutko, zagotowujemy wodę z kostkami bulionowymi. Wrzucamy koper do otrzymanego wywaru i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy pieprz i sól. Całość zagęszczamy śmietaną rozmieszaną z wodą i mąką. Wszystkie składniki dajemy „na oko”, w zależności o ilości osób przy stole i naszych upodobań. Taki sos koperkowy idealnie nadaje się do jajek, do ziemniaków, do pulpetów czy do sałatek.

Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0