Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Lubicie sosy? Jakie najczęściej dodajecie do mięs czy warzyw? Co powiecie na słynny sos tzatziki? Kupujecie już gotowy, czy najlepiej smakuje wam przyrządzany w domu? Jeśli nie umiecie go przygotować, podpowiadam kilka prostych przepisów!
Sos tzatziki – z czym podawać? Sos tzatziki podajemy z: – Każdego rodzaju mięsami, – Duszonymi warzywami, – Jako dip, – Jako dodatek do kanapek, – Dodatek do sałatek, – Zamiast majonezu do jajek,
– Na grilla.
Sos tzatziki – przepisy
Sos tzatziki tradycyjny
Składniki:
– Jogurt naturalny mały, – Ogórek gruntowy, – 2 ząbki czosnku, – Świeży koperek, – Sól, – Pieprz.
Sposób przygotowania:
Myjemy i obieramy ogórka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ogórka dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na kilka minut. Koperek myjemy. Czosnek obieramy. Koper i czosnek drobno siekamy. Do miseczki wkładamy odsączone z soku ogórki, dodajemy jogurt, koperek, czosnek oraz doprawiamy. Mieszamy całość energicznymi ruchami.
Sos tzatziki babuni
Składniki:
– 1 świeży ogórek – 2 duże ząbki czosnku – łyżka koperku – łyżka natki pietruszki – łyżka oliwy z oliwek – łyżka octu jabłkowego – sól – świeży zmielony pieprz – 0,5 l dobrego jogurtu
Sposób przygotowania:
Wstępnie ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Po czasie lekko odcisnąć sok. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Koperek oraz natkę pietruszki posiekać i również dołączyć do warzyw, razem z oliwą i octem. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem, a następnie odstawić sos tzatziki do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Sos tzatziki – kalorie
W 100g sosu tzatziki znajduje się około 69 kcal.
Was this helpful?
0 / 0