Sos z kurek

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Sos z kurek do mięsa

Składniki:

– około 300-400g kurek, – średnia cebula, – 2 łyżki masła, – Szklanka bulionu (może być z kostki), – 0,5 szklanki śmietany 30%, – Łyżka mąki, – Sól.

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia kurek i osuszenia na papierowym ręczniku. Większe kurki kroimy, zaś te małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulkę na małym ogniu, na masełku by się lekko zeszkliła. Dodajemy do cebulki wszystkie pokrojone kurki i wlewamy szklankę bulionu. Całość gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, zagęszczamy mąką i dodajemy do kurek. Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Smacznego!

Sos z kurek z koperkiem

Składniki:

– 150-200g kurek, – Cebula, – 2 ząbki czosnku, – Posiekany koperek (według uznania), – Łyżka mąki pszennej, – Szklanka wody, – Sól, – Pieprz,

– Masło. Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy masełko i smażymy cebulkę do momentu zeszklenia. Kurki dokładnie myjemy i suszymy. Następnie te większe kurki kroimy, zaś mniejsze pozostawiamy w całości. Dodajemy kurki do cebuli na patelnię, smażymy na malutkim ogniu i podlewamy wodą by się dusiły około 10 minut pod przykryciem. Czosnek siekamy drobniutko i wrzucamy do kurek. W osobnym garnuszku mieszamy śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z patelni. Mieszamy by powstała gęsta śmietana. Wlewamy powstałą śmietanę na patelnię i łączymy z resztą. Przyprawiamy sola i pieprzem. Gotujemy do zagotowania. Do gotowego sosu dodajemy posiekany koperek i mieszamy całość. Gotowy sos podajemy z młodymi ziemniaczkami lub innymi dodatkami według upodobań. To jest także najlepszy sos z kurek do ryby. Smacznego!

Smakowity domowy sosik z kurek Sylwii

Składniki:

– 200g kurek, – 2 liście laurowe, – 4-5 kulek pieprzu, – Śmietana 30%, – Mąka, – Cebula fioletowa, – Warzywne ziarenka smaku, – Kucharek, – Bulion z kostki, – Koperek, – Sól, – 2 marchewki,

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie myjemy i pozostawiamy w wodzie na dłuższy czas. Do garnka wlewamy wody około 300-450ml (w zależności od garnuszka). Wrzucamy kostkę bulionową (np. rosołowa), liście laurowe, kulki pieprzu i gotujemy do powstania wrzącego wywaru. W między czasie obieramy marchewki, myjemy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Kurki osuszamy i te większe kroimy, małe zaś zostawiamy w całości. Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy i smażymy cebulkę na masełku do momentu zeszklenia. Do cebulki dodajemy kurki i smażymy całość. Kiedy kurki robią się miększe, a cebulka złocista dodajemy całość do wywaru. Gotujemy całość na małym ogniu. W osobnym kubeczku mieszamy pół szklanki wywaru, około 15ml śmietany 30% i łyżką mąki by sos zagęścić. Dodajemy do wywaru. Do smaku doprawiamy warzywnymi ziarenkami smaku, łyżeczką kucharka i ulubionymi przyprawami do smaku. Kroimy drobno koperek i dodajemy do sosu.

Sos podajemy z ziemniaczkami i np. gotowaną piersią z kurczaka. Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0